Zomerijs in Inzell

06/08/2020
Van zaterdag 25 juli tot zondag 2 augustus vertrok een delegatie Belgische langebaanschaatsers op trainingskamp naar het Duitse Inzell. Onder begeleiding van coach Sven Niemans konden twee leden van het nationaal development team Gijs Luijten en Jonathan Schildermans tot zeven keer toe hun schaatsen aanbinden. Ze werden verder nog vergezeld door zes andere schaatstalenten uit NLSV en LBSG.
 
Een trainingskamp in deze coronatijden gaat natuurlijk niet zonder de nodige voorzorgsmaatregelen. Zo moeten de schaatsers telkens hun mondmasker dragen in het hotel en op de ijsbaan, en mogen ze maximaal twintig minuten op voorhand de ijshal binnen om zich om te kleden. Daardoor moeten de atleten telkens buiten opwarmen, net zoals dat op de ijsbanen in België het geval is. Op het ijs worden maximaal dertig personen toegelaten. Dit waren voor de Belgen ook telkens dezelfde mensen. Maar dankzij het lage aantal mochten de coaches nu ook het ijs op, wat analyse en feedback naar eigen zeggen een stuk gemakkelijker maakte.
 
Aangezien de reis naar Inzell een volledige dag in beslag neemt, was de zondag de eerste trainingsdag. Op het programma stond een regenachtige ochtendfietsrit, gevolgd door een rustige gewenningssessie op het ijs. Maandag werd die fietsrit vervangen door de eerste krachtsessie van de week, gevolgd door een rustige techniektraining waarbij de bewegingen van de schaatsers de focus van de training waren. Op dinsdag startte de dag met een stevige fietsrit met heel wat hoogtemeters, en werd de middag opgevuld met een uurtje techniektraining waarbij de coach via videoanalyse de atleten bijstuurde en hen aandachtspunten meegaf voor de toekomstige trainingen. Woensdag werd de ochtendrit vervangen door een droogtraining en vooraleer de schaatsers voor de vierde keer het ijs betraden, bekeken de atleten de video van gisteren opnieuw zodat ze elk op hun eigen werkpunten konden letten. De volgende dag stond de tweede krachtsessie op het programma, waarbij de heren tussendoor probeerden om de auto van de coach voort te slepen met de befaamde cornerbelt. Het ijsuur werd over de middag ingevuld met de eerste startjes van het seizoen. Vrijdag 31 juli werd een hete dag, daarom kregen de atleten de voormiddag vrij om zich ofwel te ontspannen in het natuurbad, ofwel om een wandeling rond de Frillensee te maken. Van 16u30 tot 17u30 werkten de schaatsers hun tempotraining op het ijs af. De laatste trainingsdag startte met een mooie fietstocht rond de Chiemsee, en met honderd kilometer op de teller sloten de schaatsers het trainingskamp in Inzell af op het ijs met enkele startjes en duuropdrachten.
 
Op zondag kon de delegatie moe, maar tevreden terugkeren naar huis. Tijdens het kamp werd duidelijk progressie vastgesteld en kregen de atleten hun aandachtspunten mee voor de komende winter. Inzell is al enkele jaren een van de toevluchtsoorden voor de Belgische langebaanschaatsers door een tekort aan een langebaan in eigen land. Met het snelle ijs is het een uitstekende locatie om trainingsstages en -wedstrijden te organiseren voor onze Belgische atleten.
 
AD