Youth Olympic Games 2020

22/01/2020
Van 9 tot 22 januari werden in Zwitserland de Jeugd Olympische Spelen georganiseerd. De Belgische snelschaatsfederatie mocht twee schaatsers afvaardigen. Voor het langebaanschaatsen werd dat Fran Vanhoutte (16, LBSG) en in het shorttrack mocht Warre Van Damme (17, BSC) de Belgische kleuren verdedigen. Team Belgium reisde af naar Zwitserland in twee shiften, waardoor onze Belgen elkaar niet tegenkwamen. Uiteindelijk moesten ze toch op verschillende plaatsen in actie komen.
 
Fran vertrok mee met de eerste shift richting de openluchtbaan in St. Moritz. Op 12 januari kwam ze voor de eerste keer in actie op de 500m. Daar werd ze 22ste met een tijd van 43,99. De overwinning ging naar de Nederlandse Isabel Grevelt met een tijd van 40,57. De volgende dag stond de 1500m op het programma. Op die afstand wist Fran iedereen te verbazen met een mooie achtste plaats met een tijd van 2.16,82. Opnieuw ging de overwinning naar een Nederlandse, Myrthe De Boer, die een tijd van 2.10,44 neerzette. Op 15 januari werd de mixed team sprint geschaatst, een wedstrijd over vier ronden waarbij de organisatie een team van vier personen samenstelt, gebaseerd op hun prestaties. Zo’n team bestaat uit twee dames en twee heren uit verschillende landen. Samen met de Spaanse Luisa Gonzalez, de Noor Sander Eitrem en de Italiaan Nicky Rosanelli vormde Fran team 11. Zij waren best tevreden met hun mooie zevende plaats in een tijd van 2.07,46. De overwinning ging naar team 3 die een tijd van 2.04,10 neerzette. Om de YOG in schoonheid af te sluiten, schaatste Fran op 16 januari tijdens de halve finales van de massastart over tien ronden naar een tweede plaats, waarmee ze zich kwalificeerde voor de finale later die dag. Tijdens die finale schaatste ze vlot mee in het peloton, maar kon ze geen punten pakken onderweg. Ze sprintte wel nog mee voor de top tien plaatsen en belandde uiteindelijk op een mooie achtste plaats in het klassement.
 
Terwijl Fran druk bezig was met de Belgische kleuren te verdedigen in Zwitserland, nam Warre nog de Star Class in Epinal mee ter voorbereiding van de YOG. Hij vertrok op 15 januari met de tweede shift naar Lausanne om er op 18 januari voor de eerste in actie te komen op de 1000m. We kunnen met zekerheid vertellen dat hij veruit de zwaarste reeks had geloot: hij moest het opnemen tegen een Aziatisch blok van Korea, China en Japan, waarvan enkel de eerste twee schaatsers doorstootten naar de kwartfinales. Na een lange aanval buitenom – die de Chinees netjes pareerde – moest Warre zich terugtrekken naar de vierde positie. Uiteindelijk finishte hij als derde – na een val van de Japanner – in een nieuw persoonlijk record van 1.31,276. De Koreaan uit zijn reeks, Sungwoo Jang, ging uiteindelijk met het goud lopen op de 1000m, Warre werd negentiende. Op 20 januari stond de 500m op het programma. Warre – een man van de langere adem – stond aan de start van de zesde reeks samen met de Nieuw-Zeelander Ethan De Rose, Trevor Tan uit Singapore en de Brit Matt Gardner. Na een ietwat trager start dan de Kiwi en de man uit Singapore begon Warre stilaan het gat te dichten, maar de 500m was daarvoor net te kort. Hij kwam als derde over de meet met een mooie nieuwe besttijd van 43,829, maar liefst zeven tienden sneller dan zijn vorig record. In het totaal klassement werd hij opnieuw negentiende, maar door het puntensysteem dat ook op de Star Class wedstrijden wordt toegepast, eindigde hij op de 22ste plaats over de twee wedstrijden heen. Daardoor belandde hij op de reservelijst voor de mixed relay, waar enkel de top zestien aan mag deelnemen.
 
Onze Belgische schaatsers hebben in ieder geval heel wat ervaring opgedaan, andere sporten leren kennen en de Olympisch sfeer kunnen opsnuiven. Daarnaast kwam Team Belgium ook naar huis met enkele medailles: op 15 januari behaalde Anke Steeno goud met haar geel team (internationaal gemengde ploeg 3x3 ijshockey) en op 18 januari behaalde ook Evy Poppe goud in de discipline slopestyle van het snowboarden.