WK shorttrack voorlopig geannuleerd wegens coronavirus

26/02/2020
Over een ruime twee weken zou het Wereldkampioenschap shorttrack in het Zuid-Koreaanse Seoul georganiseerd worden, maar vandaag maakte de ISU bekend dat deze omwille van het coronavirus voorlopig geannuleerd wordt. Hanne Desmet (23, IRTA), Stijn Desmet (21, IRTA) en Ward Pétré (23, YDS) zouden er de Belgische kleuren verdedigen onder begeleiding van Pieter Gysel.
 
Stijn ambieerde vooral top tien-plaatsen en A- of B-finales, terwijl Ward vooral zichzelf wilde bewijzen dat hij progressie heeft gemaakt. Stiekem hoopte hij op een top twaalf positie, of toch zo dicht mogelijk erbij. Zeker omdat zijn voorbereidingsprogramma – in vergelijking met vele andere deelnemers en teams – een van de minst exotische is, omdat dit in België gewoon niet mogelijk is. Toch vond hij niet dat de Belgische atleten moeten onderdoen tegenover de andere landen, want tijdens de laatste twee wereldbekers in Dresden en Dordrecht bewezen hij en de andere Belgen wat ze kunnen bereiken met hun voorbereiding en faciliteiten. Hanne mikte vooral op een A-finale op haar favoriete afstand – 1500m – en een top twaalf plaats op de 1000m.
 
Normaal gesproken zouden Hanne en Stijn, die met het Nederlands nationaal team in Heerenveen meetrainen, ter voorbereiding vooraf op stage gaan naar Japan, om er te wennen aan het uurverschil en het klimaat, om daarna af te reizen naar Korea. Uiteindelijk ging dat plan niet door omdat er een kans bestond dat het WK verplaatst of geannuleerd zou worden omwille van het stijgende risico op besmetting met het coronavirus, en trainden ze gewoon verder in Heerenveen. Toch hadden de Belgische schaatsers geen schrik voor besmetting, zolang er goede voorzorgsmaatregelen zouden genomen worden. Schrik dat de wedstrijd omwille van die reden niet zou doorgaan, hadden ze wel.
 
Die schrik bleek nu – deels – terecht; de ISU maakte vandaag op haar website bekend dat het WK voorlopig geannuleerd werd. De stad Seoul sloot de Mokdong ijshal en annuleerde alle geplande evenementen, waaronder ook het WK van 13 tot 15 maart. Daarom is de ISU niet in staat om de wedstrijd te organiseren op de geplande datum. Omdat het coronavirus zich wereldwijd aan het verspreiden is, is het verder onduidelijk of een ander land het WK van 2020 kan organiseren. Maar indien de omstandigheden het toelaten, kan een uitgesteld kampioenschap wel nog plaatsvinden, eventueel op een andere locatie. De ISU wacht nog af om een definitieve beslissing te maken.