WK shorttrack in Seoul met zilver voor Stijn Desmet!

13/03/2023

Van 10 tot 12 maart vonden in Seoul, Zuid-Korea de Wereldkampioenschappen Shorttrack plaats. Team Belgium bestond deze keer uit Tineke den Dulk, Alexandra Danneel, Hanne Desmet, Rino Vanhooren, Ward Pétré, Adriaan Dewagtere, Warre Van Damme en Stijn Desmet.

Door het tijdsverschil waren het korte nachten voor zij die alles live wilden volgen maar op qualifying day kwam onze Belgische delegatie al meteen in actie.

Op de 1500m bij de vrouwen werd Hanne Desmet 2e in haar heat en plaatste zich zo voor de halve finales, Tineke den Dulgk ging door naar de herkansingen.

Hetzelfde resultaat op de 500m, Hanne plaatste zich met een 2e plaats in haar heat voor de volgende ronde, Tineke ging door naar de herkansingen.

Hanne won op de 1000m haar heat en stoot ook daar door, Tineke werd 4e in haar heat en ging door naar de herkansingen.

Bij de mixed relay wonnen Hanne Desmet, Stijn Desmet, Tineke den Dulk en Ward Pétré knap hun heat en gingen door naar de halve finales!

Bij de mannen plaatsten Stijn Desmet en Rino Vanhooren zich in dezelfde heat op de 1500m allebei voor de halve finales.

Op de 500m geraakten Stijn en Ward (snelste derde tijd) door de preliminaries, Stijn plaatste zich vervolgens voor de kwartfinales, Ward Pétré ging door naar de herkansingen.

In de preliminaries van de 1000m won Stijn zijn heat en ging door, ook in de volgende ronde plaatste hij zich door een 2e plaats in zijn heat vervolgens voor de kwartfinales. Adriaan Dewagtere werd 3e in de preliminaries en ging door naar de herkansingen.

Bij de 5000m relay namen onze mannen een vliegende start, helaas ding er tijdens de aflossing in een van de laatste ronden iets mis met een val als gevolg. De relayploeg eindigde hierdoor op een 4e plaats en was uitgeschakeld.

Ook op dag twee was de Belgische ploeg op veel afstanden vertegenwoordigd:

Op de 1500m bij de vrouwen reed Tineke den Dulk een knappe wedstrijd, ze geraakte tot in de halve finale en eindigde daar op de 7e plaats. Hanne Desmet plaatste zich voor de A-finale, reed een knappe race en strandde op 4 duizendsten (!) van het podium!

Op de 500m haalde Tineke de herkansingen voor de halve finale en eindigde daar op een 3e plaats. Hanne stootte door tot de halve finale maar kreeg daar helaas een penalty op haar naam.

Op de 1500m bij de mannen wist Rino Vanhooren zich heel knap te plaatsen voor zijn allereerste A-finale! Hij finishte uiteindelijk op de 7e plaats, gefeliciteerd! Stijn Desmet won de 1500m in de B-finale.

Op de 500m plaatste Stijn zich voor de B-finale waarin hij naar de vierde plaats reed. Ward Pétré schaatste naar de 2e plaats in zijn herkansingen, helaas niet genoeg om zich te plaatsen.

De laatste dag op het WK shorttrack was de beste voor onze Belgen met een fantastische ZILVEREN medaille op de 1000m voor Stijn Desmet!

Het is gebeurd! In een spannende A-finale reed Stijn zich naar een prachtige 2e plaats en brengt zo het zilver mee naar huis! Een prachtprestatie, gefeliciteerd Stijn!

Ook onze andere toppers kwamen nog in actie:

Op de 1000m bij de mannen werd Adriaan Dewagtere helaas uitgeschakeld in de herkansingen, hij kreeg een penalty.

De 1000m bij de vrouwen eindigde voor Hanne met winst in de B-finale. Tineke den Dulk werd uitgeschakeld in de herkansingen met een 4e plaats in haar heat.

Dan nog de mixed relay, hier plaatsten Hanne, Stijn, Tineke en Ward zich voor de A-finale waar ze met een 4e plaats een heel knap resultaat neerzetten! 

Tenslotte nog even de eindresultaten op een rij...

1500m vrouwen: Hanne Desmet 4e plaats, Tineke den Dulk 21e plaats

500m vrouwen: Hanne Desmet 10e plaats, Tineke den Dulk 23e plaats

1000m vrouwen: Hanne Desmet 6e plaats, Tineke den Dulk 32e plaats

1500m mannen: Rino Vanhooren 7e plaats, Stijn Desmet 9e plaats

500m mannen: Stijn Desmet 9e plaats, Ward Pétré 31e plaats

1000m mannen: Stijn Desmet 2e plaats, Adriaan Dewagtere 48e plaats

5000m relay mannen 11e plaats

Mixed relay 4e plaats

Onze schaatsers keren huiswaarts met een pak ervaringen en mooie resultaten! Misschien niet altijd de resultaten  waarop ze zelf gehoopt hadden maar ze hebben één voor één laten zien dat ze van wereldniveau zijn! Proficiat allemaal!

Foto: Rino Vanhooren

SVG