WK shorttrack in Montréal

06/04/2022

Morgen start het wereldkampioenschap shorttrack in het Canadese Montréal. In de Maurice Richard Arena mogen de beste shorttrackers ter wereld knokken voor de medailles. Al is dat aantal relatief snel geslonken na de mededeling van de ISU dat het WK met drie weken uitgesteld zou worden door de pandemie en de oorlog in Oekraïne.

Zo sturen China, Japan en Kazachstan – net als vorig jaar – hun kat. Korea is er deze keer wel terug bij. Maar andere landen zoals de Verenigde Staten en Groot-Brittannië sturen een B-team. Hun toppers kiezen rust boven dit WK en de nieuwe lichting kan natuurlijk altijd ervaring gebruiken. Tot slot ontbreken ook namen zoals de Italianen Arianna Fontana en Pietro Sighel, die altijd goed zijn voor een spektakel in de finales. Vandaag kwam ook het nieuws dat Suzanne Schulting haar wereldtitels niet zal kunnen verdedigen. Zij testte vandaag positief op corona, waardoor ook het Nederlands relayteam niet aan de start zal verschijnen. Binnen het eigen team ontbreken helaas ook een aantal namen. Tineke den Dulk testte vlak voor vertrek positief en reisde niet mee naar Montréal. Ook bondscoach Pieter Gysel zal het toernooi wegens ziekte van op een afstand moeten volgen. Be Gold-coach Steven Peeters zal er dus alleen voor staan deze keer.

De afwezigheid van grote teams creëert natuurlijk ook opportuniteiten voor onze Belgische delegatie. We kijken uiteraard naar wat olympiërs Hanne en Stijn Desmet zullen presteren. Hanne pakte o.a. vorig jaar zilver op de 1000m, en brons op de Olympische Spelen op dezelfde afstand. Verder wordt het ook uitkijken naar de aflossingsploeg bij de heren. Door de uitsluiting van Rusland en de afmelding van Japan mag België na lange tijd opnieuw deelnemen aan de aflossing op een WK, wat hen een top-acht plaats garandeert. De afwezigheid van Gert-Jan Goeminne en de afmelding van Adriaan Dewagtere maakten plaats voor junioren Warre Van Damme en Enzo Proost om mee af te reizen naar Canada en het aflossingsteam – met Stijn, Ward Pétré en Rino Vanhooren – te vervolledigen. Het team komt pas zaterdag in actie tijdens de halve finales van de 5000m relay. Wie er zal rijden wordt later pas beslist, al werd er voor de junioren nog twee officiële time attacks georganiseerd tijdens de trainingsdagen om te helpen bij die beslissing. Vrijdag wordt eerst het individueel kwalificatieprogramma afgewerkt met Hanne, Stijn en Ward. Je kan alles live volgen op het YouTubekanaal van de ISU, en hier kan je de resultaten terugvinden. We wensen de Belgen veel succes!

Foto: Rino Vanhooren 

AD