WK Afstanden geen hoogvlieger

18/02/2020
Na de wereldbeker in Calgary trokken de Belgische heren Bart Swings (29, NLSV) en Mathias Vosté (25, BSC) naar het Amerikaanse Salt Lake City voor het Wereldkampioenschap Afstanden, dat over vier dagen gespreid werd.
 
Op donderdag 13 februari werd Bart vijftiende op de 5000m in een tijd van 6.22,425, een tijd dat hij vrij constant rijdt doorheen dit seizoen. De Canadees Ted-Jan Bloemen pakte goud in een tijd van 6.04,375. De Nederlander Sven Kramer en de Canadees Graeme Fish vervolledigden het podium. Op zaterdag was het de beurt aan Mathias. Hij schaatste op de 1000m naar een tijd van 1.07,959, goed voor een achttiende plaats. De Rus Pavel Kulizhnikov sprintte naar het goud én een nieuw wereldrecord van 1.05,697. Kjeld Nuis uit Nederland en de Canadees Laurent Dubreuil grepen respectievelijk zilver en brons.
 
Op de laatste dag van het WK Afstanden kwamen beide heren voor de tweede keer in actie. Mathias schaatste de 1500m in een tijd van 1.46,739, wat hem een 23ste plaats opleverde. Winst was voor de Nederlander Kjeld Nuis in 1.41,664, gevolgd door landgenoot Thomas Krol en thuisrijder Joey Mantia. De wedstrijden werden afgesloten met de massastart van de heren, de wedstrijd bij uitstek waarnaar Bart had uitgekeken met het oog op revanche voor de gebeurtenissen van vorig jaar in Inzell. Jammer genoeg kon hij zijn droom niet waarmaken. Een vierkoppige groep ontsnapte na de eerste tussensprint, achtervolgd door de Nederlander Jorrit Bergsma. Bart wachtte rustig – misschien te rustig – af tot het peloton begon te reageren. Helaas was het toen al te laat. Winst was uiteindelijk voor Bergsma, die op het podium geflankeerd werd door de Canadezen Jordan Belchos en Antoine Gélinas-Beaulieu. Bart liet het laatste rechte eind gaan en eindigde op een vijftiende plaats. Een nieuwe kans volgt in het weekend van 28 februari tot 1 maart, wanneer het WK Allround en Sprint gecombineerd wordt in Hamar, Noorwegen. Ook Stien Vanhoutte (23, LBSG), die eerst op de reservelijst stond, zien we daar aan de start verschijnen. Zowel zij als Mathias schaatsen het WK Sprint, terwijl Bart voor het WK Allround gaat.