Wedstrijdgevoel opzoeken in Heerenveen

07/12/2020
Na bijna tien maanden geen (internationale) wedstrijden meer geschaatst te hebben, mocht de Belgische shorttrackselectie er afgelopen weekend eindelijk weer in vliegen op de International Invitation Cup in Heerenveen. Dat is een competitie die onder meer als oefenwedstrijd dient, maar deze keer vielen er voor de Nederlanders tickets te verdienen voor het Europees Kampioenschap in januari. Onder leiding van coaches Steven Peeters en Pieter Gysel werden de Belgische kleuren verdedigd door Hanne Desmet (24, IRTA) en Alexandra Danneel (25, BSC) bij de dames. Bij de heren kwamen Adriaan Dewagtere (19, STKG), Stijn Desmet (22, IRTA), Ward Pétré (23, YDS), Rino Vanhooren (24, BSC) en Gert-Jan Goeminne (25, IRTA) aan de start. Zij namen – nadat iedereen tweemaal negatief werd getest op Covid-19 – het op tegen atleten uit Nederland, Frankrijk, Israël en Letland. Het werd een druk weekend waarin veel ritten werden geschaatst op een korte tijd.
 
Op de eerste dag werden – net als op een wereldbekerwedstrijd – de kwalificatierondes van alle individuele afstanden en de mixed gender relay afgewerkt. Maar in tegenstelling tot een kampioenschap of wereldbeker, werd op deze Invitation Cup een All-Final systeem gehanteerd, waardoor alle schaatsers evenveel ritten mogen schaatsen. In de halve finales van de 1500m wisten zowel Hanne als Alexandra zich te plaatsen voor de A-finale die op zaterdag gepland staat. Bij de heren maakte Rino meteen al van dichtbij kennis met de boarding. Hij schaatst op zaterdag de D-finale. Gert-Jan en Ward strijden samen in de C-finale. Adriaan – de junior van het team – schaatst de B-finale, waarmee hij meteen in zijn opzet slaagt om voor minstens één van zijn teamgenoten uit Hasselt te zijn. Stijn plaatste zich voor de A-finale.
 
Op de 500m konden enkel Alexandra en Rino zich plaatsen voor de halve finales in de hoogste groep. Stijn wist zich wel nog uit de reeksen te schaatsen, maar kwam in de kwartfinales niet verder dan een vierde plaats, waardoor hij op zaterdag de halve finales in de B-groep schaatst. Gert-Jan, Ward en Adriaan werden oorspronkelijk doorverwezen naar de C-groep, maar door de vele penalty’s werden Gert-Jan en Ward opgevist om zaterdag in de B-groep te starten. In de kwartfinales van de 1000m kon Alexandra zich niet kwalificeren voor de volgende ronde. Zij schaatst op zaterdag en zondag twee keer dezelfde finale. Bij de heren plaatsten Stijn, Gert-Jan en Ward zich voor de halve finales in de B-groep, terwijl Rino en Adriaan tegen elkaar zullen strijden in de C-groep. Hanne kwam op de 500m en 1000m niet meer aan de start omwille van een rugblessure die haar ook al weghield van de vorige Invitation Cup. Wel schaatste ze nog mee in de halve finales van de 2000m mixed relay. Met Alexandra, Ward en Stijn schaatsten ze vlot mee in tweede en derde positie. In de laatste ronde zette Stijn nog een mooie inhaalactie op die het team naar de eerste positie bracht, maar hij kwam samen met de Nederlander Dylan Hoogerwerf in de boarding terecht. Met een uiteindelijke derde plaats schaatst België zondag de B-finale.
 
Op zaterdag werden de finales van de 1500m afgewerkt en werden ook de halve finales van de 500m, 1000m en 5000m relay heren verreden. In de A-finale bij de dames kwam Hanne uiteindelijk niet meer aan de start. Alexandra werd vijfde – nadat de wedstrijd opnieuw verreden moest worden omdat er na een valpartij afgefloten werd… met amper nog een halve ronde te gaan. Stijn schaatste bij de heren naar een vierde plaats, Adriaan werd twaalfde, Ward vijftiende, Gert-Jan 22ste en Rino 28ste. In de halve finales van de 500m plaatste Alexandra, net als Rino, zich voor de B-finale op zondag. Stijn en Ward schaatsen samen de C-finale, Gert-Jan komt in actie in de D-finale en Adriaan in de F-finale. Op de 1000m schaatste Alexandra meteen een C-finale. Hoewel dit als een halve finale werd bestempeld in het programma, zou dit op zondag toch dezelfde rit zijn. Stijn, Gert-Jan en Ward plaatsten zich ook voor de C-finale, Rino schaatst de E-finale en Adriaan komt in actie in de F-finale. De dag werd afgesloten met de halve finales van de 5000m aflossing heren. Hoewel de tegenstanders zeker niet de minste waren, was teleurstelling toch groot bij Ward, Stijn, Rino en Gert-Jan toen ze als derde over de finish kwamen. Zij schaatsen op zondag de B-finale.
 
Op de derde en laatste dag stonden de finales van de mixed relay, 500m, 1000m en de herenaflossing op het programma. Hanne werd vervangen door de Française Cloé Ollivier, die uiteindelijk tegen haar eigen team moest schaatsen. België finishte nipt als tweede achter Frankrijk in de B-finale. Goed voor een zesde plaats. Op de 500m werd Alexandra zevende met een nieuwe persoonlijke besttijd. Rino sprintte naar een achtste plaats, Stijn werd tiende, gevolgd door Ward die twaalfde werd. Gert-Jan werd veertiende, Adriaan 22ste. Op de 1000m voltrok zich bij de dames een gelijkaardig scenario als zaterdag. Alexandra kwam als tweede over de streep in dezelfde finale als de dag ervoor en eindigde daarmee op een twaalfde plaats. Stijn schaatste naar een elfde plaats, onmiddellijk gevolgd door Ward. Gert-Jan bezette de veertiende plaats. Rino moest – opnieuw na een valpartij – genoegen nemen met de 25ste plaats. Ook Adriaan wilde op de finish het ijs nog eens van dichtbij zien en werd 27ste. Het weekend werd afgesloten met de B-finale van de herenaflossing over 5000m. De Belgen schaatsten een nette relay die ze op het einde konden afwerken met winst. Adriaan mocht aansluiten bij een Nederlands team dat in dezelfde rit als derde eindigde.  
 
In het eindklassement eindigt Alexandra op een achtste plaats. Hanne wordt veertiende. Stijn komt op de achtste plaats terecht, Ward volgt op de tiende plaats. Gert-Jan wordt zestiende, Rino negentiende en Adriaan twintigste. “Het was lang geleden, dat was duidelijk. De Nederlanders stonden klaar om overal te pas en te onpas in te springen. Wij waren eerder voorzichtig en moesten in de wedstrijd in de juiste mindset geraken. Zoals op elke wedstrijd hebben we ups en downs gezien. We weten weer waar we goed zitten en wat de werkpunten zijn. Hopelijk kunnen we snel weer aan de bak om het wedstrijdgevoel terug op niveau te krijgen”, aldus coach Steven Peeters, die overigens zelf ook nog een zware fysieke inspanning moest leveren op zaterdag. Twee keer 800m sprint naar het hotel en terug naar de ijsbaan met minimale rust tussenin om Rino te redden van zijn allergische reactie op de voorziene broodjes. “Ik voel het nog in mijn benen.”
 
AD
 
Foto: Martin de Jong