Vijfde plaats voor Bart Swings op de massastart

24/11/2019
De tweede manche van het wereldbekercircuit zit erop. Niet iedereen keert tevreden terug vanuit het Poolse Tomaszów Mazowiecki.
 
Op vrijdag kwam, net als vorig weekend, enkel Bart Swings (28, NLSV) aan de start. Hij werkte de 5000m af in 6.31,170, goed voor een dertiende plaats in de A-groep. Winst was voor de Nederlander Patrick Roest die met een tijd van 6.19,388 een baanrecord neerzette.
 
Zaterdag beet Stien Vanhoutte (23, LBSG) de spits af met de 500m in de B-divisie. Met een tijd van 39,89 benaderde ze haar persoonlijke besttijd uit Inzell, wat naar eigen zeggen een snellere ijsbaan is dan Polen. De tijd was goed voor een zestiende plaats en vijf wereldbekerpunten, waar Stien heel tevreden mee is. In de eerste halve finale van de massastart kon Bart zich – met tien punten van de tussensprints en een vierde plaats – kwalificeren voor de finale later op de dag. In de tweede halve finale lukte dat niet voor Tim Sibiet (27, LBSG), hij eindigde op een twaalfde plek, wat hem een uiteindelijke 28ste plaats in het wereldbekerklassement oplevert. Tussen de halve finale en de finale kwam Bart ook nog aan de start van de 1500m, waar hij slechts twintigste werd in een tijd van 1.50,258. De winnende tijd was voor de Nederlander Thomas Krol in 1.45,768, een baanrecord. In de finale van de massastart kwam Bart als vijfde over de eindstreep, wat hem een derde plaats overall in het wereldbekerklassement oplevert. In de eindsprint was de Amerikaan Joey Mantia de snelste, hij schreef de massastart op zijn naam.
 
Op de afsluitende dag van deze World Cup kwam enkel Anke Vos (27, LBSG) nog in actie tijdens de eerste halve finale van de massastart. In de laatste ronde schaatste ze goed mee vooraan, maar door wat duw- en trekgeweld in het peloton werd ze uit evenwicht gebracht en ging ze in de laatste bocht jammer genoeg onderuit. Omwille van schoolverplichtingen moest Stien op zondag al naar huis vertrekken en kwam zij niet aan de start van de massastart. World Cup 3 in Nur-Sultan (Kazachstan) van 6 tot 8 december en 4 in Nagano (Japan) van 13 tot 15 december zijn de volgende belangrijke wedstrijden voor onze Belgische schaatsers. 
 
Foto: Uwe Thien