Vijfde plaats op vijf kilometer voor Bart Swings

15/11/2021
Van vrijdag 12 november tot zondag 14 november startte het olympisch seizoen voor onze langebaanschaatsers met de eerste World Cup in Tomaszów Mazowiecki. Bart Swings, Mathias Vosté, Sandrine Tas en Stien Vanhoutte verdedigden in Polen de Belgische driekleur.
 
Op vrijdag schaatsten onze beide dames de 500m (1) in de B-divisie. Daar bezette Sandrine na een snelle opening van 10,7” de zestiende plaats met een tijd van 39,655. Stien volgde op plaats 23 in een tijd van 40,425. Een uurtje later kwam Sandrine nogmaals aan de start op de 3 kilometer in de B-divisie. Haar tijd van 4.21,034 was goed voor de 21ste plaats. In de namiddag kwam enkel Bart aan de start van het hoofdprogramma. Hij schaatste de vijf kilometer in 6.23,501, goed voor een mooie vijfde plaats. De overwinning ging naar de Zweed Nils van der Poel die de afstand in een baanrecord van 6.15,562 aflegde. Zilver was voor Ted-Jan Bloemen uit Canada en brons voor de Nederlander Patrick Roest.
 
Zaterdag werkte enkel Stien de 500m (2) af in de B-divisie. Haar tijd van 41,028 leverde haar een negentiende plaats op, maar haar ziek gevoel liet haar niet toe om later die dag ook nog de 1000m af te werken. Sandrine startte wel op de kilometer in de B-divisie en klokte een tijd van 1.19,774, goed voor een achttiende plaats. Mathias schaatste de 1500m in de B-divisie. Hij reed een tijd van 1.51,367 en werd daarmee 32ste. Ook hij zat met een verkoudheidsgevoel waardoor ook hij niet meer aan de start verscheen van de 1000m die op zondag zou verreden worden. Bart werkte het voorprogramma met de halve finales van de massastart. In de minimarathon over zestien ronden eindigde hij als tweede en ging zo gemakkelijk door naar de finale. Tussen de halve finale en de finale van de massastart schaatste Bart de 1500m in de A-divisie. Hij werd er dertiende in een tijd van 1.47,874. Winst was voor de Koreaan Min Seok Kim in 1.46,152, gevolgd door de Chinees Zhongyan Ning en Joey Mantia uit de Verenigde Staten. De dag werd afgesloten met de massastartfinale. Bart werd zesde in een chaotische wedstrijd waarbij de eerste drie een ronde namen op het peloton, die vervolgens niet uit de race werd gehaald, wat normaal gezien wel hoort. Op het hoogste schavotje stond Masahito Obayahi uit Japan, zilver was voor de Rus Ruslan Zakharov, brons voor de Pool Zbigniew Bródka.
 
Op de afsluitende dag kwam enkel Sandrine nog in actie in de halve finales van de massastart. Zij eindigde als tiende en kon zich bijgevolg niet kwalificeren voor de finale, aangezien enkel de eerste acht daar mogen starten. Wel verdiende ze met haar tiende plaats 31 punten, goed voor een twintigste plaats in het World Cupklassement. Ondertussen reist de Belgische delegatie door naar Stavanger in Noorwegen, waar volgend weekend de tweede olympische kwalificatiewedstrijd doorgaat.
 
Foto: Martin de Jong
 
AD