Vierde plaats voor Stijn Desmet op 1500m

21/11/2021
De derde olympische kwalificatiewedstrijd in Debrecen, Hongarije, verliep niet zonder horten of stoten. Stijn kreeg twee weken voor de World Cup opnieuw last van zijn heupblessure, waardoor snelle ronden schaatsen niet meer vanzelfsprekend was. Gelukkig leek hij aan de beterhand op zaterdag, waar hij met een aantal mooi geplaatste manoeuvres zichzelf een plaats in de A-finale 1500m cadeau deed. Daar eindigde hij vijfde, achter trainingspartner Sven Roes. Deze kreeg later nog een penalty aan zijn been, waardoor Stijn naar de vierde plaats opschoof.
 
Bij de dames sukkelt Hanne nog steeds met haar evenwichtsprobleem, waardoor ze het voorzichtig aan moet doen en dus niet aan de start van de 500m verscheen. Verder schaatste ze enkel de voorrondes van de 1500m en 1000m tot ze voldoende punten heeft, zodat haar olympische kwalificatieplaatsen niet in het gedrang komen. De halve finales van bv. de 1500m laat ze dan uit voorzorg aan zich voorbijgaan. Daarnaast kampte Alexandra ook met ziekte tijdens de trainingsdagen in Hongarije. Zij herstelde gelukkig min of meer op tijd om donderdag de kwalificatiewedstrijden te schaatsen. Zo finishten de drie dames op de 1500m voor het eerst met z’n allen binnen de olympische quotaplaatsen (top 36).
 
Op de aflossingen verging het iets minder vlot in Hongarije. Op de vijf kilometer bij de heren bleken China en Japan in de kwartfinales net te sterk voor het team met Stijn, Ward, Gert-Jan en Rino, en in het eindklassement was de rit net niet snel genoeg om nog die negende plaats te bemachtigen. Kazachstan bleef de Belgen voor met amper vier honderdsten van een seconde. Ook in de mixed relay waren China en Canada te sterk voor het Belgisch kwartet met Tineke, Hanne, Ward en Stijn. Zij kwamen wel op zondag nog in actie in de ranking finales voor de plaatsen negen tot twaalf. Jammer genoeg kwam Hanne in haar tweede beurt ten val omwille van een bot mes. Een snelle aftikactie van Tineke en een mooie laatste inhaalbeweging van Stijn bracht België nog voorbij Wit-Rusland, maar kwam net te kort om ook Kroatië nog te pakken op de meet. Volgend weekend vindt de laatste World Cup plaats in Dordrecht.
In onderstaande tabel kan je de volledige uitslagen terugvinden.
 

Dames

1500m

500m

1000m

Hanne Desmet (IRTA)

18

-

25

Tineke den Dulk (IRTA)

31

40

51

Alexandra Danneel (BSC)

35

42

47

Heren

 

 

 

Stijn Desmet (IRTA)

4

35

32

Gert-Jan Goeminne (IRTA)

33

45

-

Ward Pétré (YDS)

68

-

54

Adriaan Dewagtere (STKG)

-

53

-

Rino Vanhooren (BSC)

-

-

64

Relay

2000m mixed

5000m men

 

 

10

10

 

 

AD