Vierde plaats voor Mathias, eindoverwinning massastart voor Bart

08/03/2020
Afgelopen weekend stond in een uitverkocht Thialf – de schaatstempel in Heerenveen – de World Cup Final op het programma voor de beste twaalf langebaanschaatsers per afstand. Het was aan Bart Swings (29, NLSV) en Mathias Vosté (25, BSC) de eer om de Belgische kleuren te verdedigen voor een van de laatste keren dit seizoen.
 
Op zaterdagmiddag moest Bart als eerste aan de start verschijnen van de 5000m, waarin hij het opnam tegen de Nederlander Marcel Bosker. Bart kwam uiteindelijk met de achtste tijd van 6.21,785 over de streep. Winst was voor de Nederlander Patrick Roest, gevolgd de twee Canadezen Graeme Fish en Ted-Jan Bloemen. In het eindklassement over de zes wereldbekers heen werd Bart tiende. Later op de dag kwam Mathias in actie op de 1000m tegen de Duitser Joel Dufter. Hij verraste alle fans door als vierde te eindigen op amper twee honderdsten van de bronzen medaille. De tijden van Thomas Krol uit Nederland, Laurent Dubreuil uit Canada en Kai Verbij uit Nederland waren sneller dan Mathias zijn tijd van 1.08,152. In het uiteindelijk wereldklassement eindigt hij zo op een mooie zevende plaats.
 
Op zondag kwam enkel Bart nog aan de start op zijn geliefde massastart over zestien ronden – waarin hij voorlopig tweede stond in het algemeen klassement, achter de Amerikaan Joey Mantia. Hij kwam als tweede over de finishlijn en pakte zo nog veertig punten, achter de Koreaan Jaewon Chung, maar voor Mantia. Op die manier was het puntenaantal net voldoende – 1 punt verschil – voor Bart om de overwinning van het eindklassement over de verschillende wereldbekers mee naar huis te nemen.