Tweede poging IIC

30/11/2020
Van vrijdag 4 tot zondag 6 december waagt de nationale shorttrackselectie een tweede kans op de International Invitation Cup (IIC) in Heerenveen. Dit wordt voor de shorttrackwereld de eerste internationale wedstrijd van het seizoen. Bij de heren wordt onze nationale driekleur verdedigd door Adriaan Dewagtere (19, STKG), Stijn Desmet (22, IRTA), Ward Pétré (23, YDS), Rino Vanhooren (24, BSC) en Gert-Jan Goeminne (25, IRTA). Bij de dames zijn dat Hanne Desmet (24, IRTA) en Alexandra Danneel (25, BSC). Naast België nodigde Nederland ook teams uit Frankrijk, Polen, Hongarije en Rusland uit, maar enkel Frankrijk zal komend weekend atleten naar Nederland sturen. Hongarije had eerder ook al bevestigd, maar blijft omwille van een positief geval binnen het team uiteindelijk thuis.
 
Net als de vorige Invitation Cup – die op het laatste moment dan toch werd geannuleerd – worden er strenge coronamaatregelen genomen zodat de wedstrijd veilig kan plaatsvinden. Zo zullen onze Belgische atleten op maandag een coronatest afleggen. Als die negatief is, kunnen zij dinsdag afreizen naar Heerenveen om op woensdag, voor de eerste training op Nederlands ijs, nogmaals een negatieve test af te leggen. Verder worden de verschillende teams zoveel mogelijk gescheiden gehouden, zowel in het hotel als op het ijs voor trainingen. Tot slot is er ook geen publiek toegelaten in Thialf tijdens de wedstrijd.
 
De Invitation Cup is verdeeld over drie dagen – in plaats van de gebruikelijke twee dagen – en neemt het format van een wereldbekerwedstrijd aan. Op vrijdag worden dus de kwalificatiewedstrijden geschaatst van alle individuele afstanden (500m, 1000m en 1500m) en de aflossingswedstrijden (3000m dames, 5000m heren en 2000m mixed gender relay). Op zaterdag en zondag wordt het hoofdprogramma afgewerkt, en die kan je thuis meevolgen via de livestream voor 5,50 euro. Op zaterdag 5 december wordt de 1500m en de 500m afgewerkt, en sluiten de halve finales van de aflossingen de dag af. Op zondag 6 december wordt dan verder geknokt voor de ereplaatsen op de 1000m en de aflossingsfinales. We wensen onze Belgische atleten veel succes.
 
AD
 
Foto: KNSB