Twee debutanten en een zilveren medaille op uniek WK

09/03/2021
De laatste schaatswedstrijd van het seizoen zit er officieel op. Afgelopen weekend vond het Wereldkampioenschap Shorttrack plaats in het Nederlandse Dordrecht, in plaats van in het eerder voorziene Ahoy in Rotterdam. Voor onze Belgische delegatie met Hanne Desmet (24, IRTA), Tineke den Dulk (23, IRTA), Stijn Desmet (22, IRTA) en Rino Vanhooren (24, BSC) geen onbekende locatie, want daar werd vorig seizoen de laatste wereldbekerwedstrijd georganiseerd. De mondiale wedstrijd moest het echter wel zonder de toppers uit Zuid-Korea, China en Japan stellen.
 
Vrijdag werden de kwalificatiewedstrijden van de individuele afstanden verreden. Net als op het EK in januari werkten eerst de dames hun programma af, en pas daarna kwamen de heren in actie. Broer en zus Desmet schaatsen een foutloze dag en kwalificeerden zich op zowel de 1500m, de 500m en de 1000m. Debutante Tineke slaagde daar niet in op de 1500m, maar wel op de 500m. Op de kilometer liep ze dan weer tegen een penalty aan waardoor ze zondag niet meer in actie zal komen. Ook voor Rino was het zijn eerste WK. Een ongelukkige loting zorgde ervoor dat hij zich op geen enkele afstand kon plaatsen voor de volgende ronde – ondanks een nieuw persoonlijk record op de 500m van 41,940 – en waardoor hij de volgende dagen de ranking finales zal schaatsen.
 
Tineke beet de spits af op dag twee van dit uniek WK. In de ranking finale over 1500m kwam ze als tweede over de finish, goed voor een 22ste plaats. Rino werkte het ochtendprogramma af met ritwinst op de 1500m en een tweede plaats op de 500m. Dit leverde hem respectievelijk een 28ste en een 36ste plaats op voor deze eerste twee afstanden. ’s Middags werd in het hoofdprogramma eerst de 1500m afgewerkt. In de halve finale vocht Stijn moedig mee voor een plaats in de A-finale, maar werd hij op het einde van de rit bestraft met een penalty, wat hem liet steken op een zeventiende plaats. Hanne kon zich vlot plaatsen voor de A-finale, waarin ze liet zien dat ook zij meedoet voor de medailles. Jammer genoeg kwam ze met nog één ronde te gaan ten val en kreeg ze achteraf nog een penalty voor een eerdere inhaalactie. Ze bezette op die manier plaats zeven. Op de 500m gingen Tineke en Hanne er allebei uit in de kwartfinales, waarbij Tineke een nieuw persoonlijk record van 44,478 achter haar naam zette. Ze eindigden respectievelijk op de vijftiende en achttiende plaats. Stijn wist zich wel naar de hogere finales te loodsen en schreef de B-finale op zijn naam, goed voor een mooie vijfde plaats.
 
Op de afsluitende dag kwam enkel Rino in actie in de ranking finales van de 1000m. Hij werd met botte messen tweede in zijn rit, goed voor een 27ste plaats. In totaal eindigde Rino als 31ste op zijn eerste WK. Doordat Tineke vrijdag een penalty opliep op deze afstand, werd ze op de laatste plaats gezet en kwam zij niet meer in actie op zondag. Zij eindigde zo als 26ste in het totaalklassement van eveneens haar eerste WK. In de namiddag kwalificeerden broer en zus Desmet zich gemakkelijk voor de halve finales. En terwijl Hanne zich met haar Nederlandse teamgenoten vlot kon plaatsen voor de A-finale, moest Stijn – met de mooiste inhaalactie van het weekend – tot op de finish strijden voor een felbegeerde plek in de finale. Uiteindelijk bleek zijn derde tijd niet voldoende te zijn en schaatste hij de B-finale, waar hij knap tweede werd. Goed voor een zevende plaats op de kilometer en een negende plaats in het totaalklassement. In de A-finale bij de dames schreef Hanne geschiedenis door zilver binnen te rijven voor België. In de slotrondes kon niemand nog tippen aan Schulting en Desmet, die als één en twee over de streep gleden in een nieuw Belgisch record.
 
Deze zilveren medaille brengt Hanne aan de start van de superfinale over 3000m, waarin enkel de eerste acht van het totaalklassement mogen starten. Op deze afstand zijn geen medailles te verdienen, maar wel belangrijke punten om eventueel nog plaatsen te winnen in de eindstand. Net als alle voorgaande afstanden schreef Schulting de 3000m op haar naam, Hanne finishte als vierde en komt zo op de vijfde plek in het eindklassement terecht op dit uniek WK.
 
Resultaten dames
 

1500m

500m

1000m

3000m superfinale

Eindklassement

3000m aflossing

Suzanne Schulting

NED

Suzanne Schulting

NED

Suzanne Schulting

NED

Suzanne Schulting

NED

Suzanne Schulting

NED

Nederland

Courtney Sarault

CAN

Arianna Fontana

ITA

Hanne Desmet

BEL

Courtney Sarault

CAN

Courtney Sarault

CAN

Frankrijk

Xandra Velzeboer

NED

Selma Poutsma

NED

Courtney Sarault

CAN

Selma Poutsma

NED

Arianna Fontana

ITA

Italië

 
Resultaten heren
 

1500m

500m

1000m

3000m superfinale

Eindklassement

5000m aflossing

Charles Hamelin

CAN

Shaoang Liu

HUN

Shaolin Sandor Liu

HUN

Sebastien Lepape

FRA

Shaoang Liu

HUN

Nederland

Itzhak de Laat

NED

Semen Elistratov

RSU

Shaoang Liu

HUN

Itzhak de Laat

NED

Shaolin Sandor Liu

HUN

Hongarije

Semen Elistratov

RSU

Pietro Sighel

ITA

Pietro Sighel

ITA

Shaolin Sandor Liu

HUN

Semen Elistratov

RSU

Italië

 
AD
 
Foto: Martin de Jong