Twee Belgische records rijker op de eerste wereldbeker

04/11/2019
Voor de toppers gaat het shorttrackseizoen pas echt van start tijdens de eerste wereldbekers. Voor België kwamen dit weekend Hanne (23, IRTA) en Stijn Desmet (21, IRTA) aan de start in de Utah Olympic Oval in Salt Lake City (VS).
 
Om te acclimatiseren aan de hoogte en het snelle ijs, trok team Nederland samen met Stijn en Hanne eerst voor twee weken naar de Olympic Oval in Calgary (Canada). Daarna vlogen ze door naar Salt Lake City waar vrijdag 1 november de wedstrijd begon met de reeksen van alle individuele en aflossingsafstanden. Hanne koos naar goede gewoonte voor de twee langste afstanden. Op haar lievelingsafstand (1500m) kreeg ze helaas een penalty, waardoor ze verder niet meer mocht starten op deze afstand. In de reeksen van de 1000m maakte ze dit verlies meteen goed door zich te kwalificeren voor de kwartfinales tijdens het hoofdprogramma op zondag, in een nieuw Belgisch record van 1.29,420. Op zondag bleef ze uiteindelijk in de kwartfinales hangen, goed voor een elfde plaats op deze afstand.
 
Stijn koos voor de 500m (1) en de 1000m en op beide afstanden won hij zijn reeks en stootte hij door naar de kwartfinales. Op zaterdag werd de 500m afgewerkt. Stijn schaatste vlotjes naar een plek in de halve finales, waarbij hij ook zijn eigen Belgisch record verbrak met bijna acht honderdste (40,309). In de halve finales kon hij zich vanaf startpositie vijf niet naar voren werken voor een plek in de finales en eindigde hij op een mooie negende plaats op deze afstand. In de kwartfinales op de 1000m op zondag werd hij met een penalty bestraft en strandde hij op een achttiende plek.
 
Volgend weekend (8 tot 10 november) zien we team Desmet opnieuw in actie tijdens de tweede wereldbeker in Montréal (Canada).