ToRino goed voor drie medailles

16/12/2019
De junioren A en B en de senioren sloten dit weekend de tweede manche van de Star Class series af in Torino, Italië. Naast de gebruikelijke West-Europese tegenstanders, werden de schaatsers verrast door een delegatie Chinese junioren.
 
Het ochtendprogramma was – zoals altijd – voorzien voor de junioren B. Voor België waren dat Warre Van Damme (16, BSC), Enzo Proost (17, STKG) en Thibault Fostier (17, STKG) die als eerste de 1500m mochten afwerken. Zij werden respectievelijk negende, tiende en 51ste. ’s Middags was het dan de beurt aan de junioren A en senioren. Bij de junioren A finishte Adriaan Dewagtere (18, STKG) op een achttiende plaats en Ilias Peeters (18, IRTA) op de dertigste plaats. Bij de senioren kaapte Rino Vanhooren (23, BSC) al meteen de eerste Belgische medaille weg. Hij kwam als derde over de eindstreep, gevolgd door Ward Pétré (22, YDS) op een vijfde plaats. Gert-Jan Goeminne (24, IRTA), die werkt aan zijn comeback, werd vijftiende nadat hij een verzameling aan penalty’s was gestart. Robbe Volckaert (21, STKG) eindigde op een twintigste plek. Willem Dewagtere (27, STKG) stond ook op de deelnemerslijst, maar besloot op het laatste nippertje dat hij liever zijn ‘kleine’ broer wat bijstond.
 
Op zaterdag stond de afwerking van de 500m op het programma. De sprintafstand was goed voor een achttiende plaats voor junioren Warre, Enzo werd 23ste en Thibault 41ste. In de namiddag sprintten Adriaan en Ilias respectievelijk naar een 24ste en 32ste plek. Vooral de Chinese junioren hadden al de plaatsen in de top tien bezet. Bij de senioren kreeg Rino niet genoeg van die bronzen kleur, want in een spannende finale kwam hij net als derde over de finish. De Nederlanders Sven Roes (goud) en Koen Slootweg (zilver) kregen zelfs dezelfde eindtijd toegewezen. Gert-Jan eindigde op deze afstand als achtste, Ward werd dertiende en Robbe negentiende.
 
Op de laatste dag werd de 1000m afgewerkt. Bij de junioren B werd Thibault negentiende en Warre 23ste. Enzo eindigde in die categorie op de laatste plaats omwille van een yellow card – twee penalty’s tijdens dezelfde afstand. Daardoor zakt hij naar een dertigste plaats in het eindklassement. Warre strandt op plaats zestien en Thibault op 37. Bij de junioren A won Adriaan zijn finale en bezette zo de zestiende plaats op deze afstand, Ilias werd 31ste. In het weekendklassement eindigen zij respectievelijk op een negentiende en 35ste plaats. Bij de senioren pakte Rino het zilver op de 1000m en in diezelfde A-finale werd Ward vijfde, maar werd hij met een penalty bestraft. Gert-Jan eindigde op een dertiende plaats, Robbe werd 24ste. In het eindklassement steeg Rino naar een tweede plek, Ward werd zesde, Gert-Jan twaalfde en Robbe 22ste. De volgende Star Classwedstrijd voor deze leeftijdscategorieën vindt plaats in het Franse Épinal, van 10 tot 12 januari.