Top vijf voor herenaflossing in Dresden

10/02/2020
Van 7 tot 9 februari werd de vijfde wereldbeker in het Duitse Dresden georganiseerd. Onder leiding van Pieter Gysel stonden er maar liefst acht Belgische shorttrackers aan de start, waaronder twee nieuwkomers in het wereldbekercircuit: Adriaan Dewagtere (18, STKG) en Robbe Volckaert (21, STKG).
 
Op vrijdag werden alle kwalificatiewedstrijden voor het hoofdprogramma verreden. Wie zich niet kon plaatsen, schaatste op zaterdag en zondag de repechages (herkansingen) om zich alsnog voor het hoofdprogramma te plaatsen. Hanne Desmet (23, IRTA) kon zich voor de halve finales van zowel de 1500m(1) als de 1500m(2) plaatsen. Stijn Desmet (21, IRTA) en Gert-Jan Goeminne (24, IRTA) schaatsten in dezelfde rit samen naar een kwalificatie voor de halve finales van de 1500m(1). Voor Gert-Jan kwam dit totaal onverwacht, aangezien hij vorig jaar nog tegen malaria vocht en zich in juli moest laten opereren aan het littekenweefsel op zijn aderen in zijn bekken om een comeback mogelijk te maken. De andere schaatsers konden zich individueel niet plaatsen voor het hoofdprogramma en werden doorverwezen naar de herkansingen, hoewel er enkele persoonlijke besttijden sneuvelden: Rino Vanhooren (23, BSC) schaatste op de 1000m een tijd van 1.24,753 en Adriaan zette een tijd van 2.18,012 neer op de 1500m(2).
 
In de reps van de 2000m mixed gender relay schaatsten Alexandra Danneel (24, BSC), Hanne, Ward Pétré (23, YDS) en Stijn – na een herstart – naar een nieuw Belgisch record van 2.44,557 en naar een kwalificatie voor de kwartfinales die op dezelfde dag nog werden geschaatst. Tijdens die kwartfinales eindigden ze als vierde en gingen bijgevolg niet door naar de halve finales op zaterdag. Desondanks schaatsten ze wel opnieuw een Belgisch record, die nu op 2.43,013 staat, goed voor een mooie tiende plaats. Ook op de 5000m aflossing bij de heren ging het goed. Na een pauze van twee jaar staat het oude seniorteam met Ward, Stijn, Rino en Gert-Jan opnieuw op de kaart en sterker dan ooit. Zij geraakten vlot uit de reps met een tijd die slechts twee seconden boven hun Belgisch record bleef – en dat met een valpartij. Later op de dag plaatsten ze zich tijdens de kwartfinales met verrassend gemak ook voor de halve finales op zaterdag.
 
De tweede wedstrijddag startte al vroeg met de herkansingen van de 1000m voor Alexandra. Zij werd uiteindelijk vierde in haar rit, wat haar een 35ste plaats opleverde. Ook voor Adriaan eindigde de dag al vroeg met een valpartij in zijn herkansing van dezelfde afstand, hij eindigde op een 55ste plaats. Rino en Ward konden zich allebei plaatsen voor de rep halve finales, waarin enkel de eerste zich kwalificeert voor de kwartfinales in het hoofdprogramma. Uiteindelijk finishte Rino als eerste en mocht hij aan de start van de kwartfinales verschijnen. In die rit werd hij vierde, wat goed is voor een zeventiende plaats, Ward werd 24ste. In de reps van de 1500m(1) werd Robbe derde in zijn rit, wat hem een 36ste plek opleverde. Op dezelfde afstand eindigde het voor Gert-Jan in de halve eindstrijd (vijftiende plaats), terwijl Stijn zich kwalificeerde voor de B-finale en die ook op zijn naam schreef, goed voor een mooie achtste plaats. Hanne plaatste zich netjes voor de A-finale, waarin ze uiteindelijk – met twee sterke laatste ronden – als vierde over de meet kwam, achter Choi Min Jeong (Korea), Noh Ah Rum (Korea) en Han Yu Tong (China). De dag werd afgesloten met de halve finales van de herenaflossing tegen Rusland, China en Hongarije. De Belgen lieten enkel de Olympische kampioenen aflossing achter zich, waardoor ze op zondag de B-finale zouden schaatsen.
 
De afsluitende dag begon met de reps van de 500m. Alexandra kon zich met een snelle tweede tijd plaatsen voor de reps halve finales, maar daar eindigde de wedstrijd op een vierde plaats, goed voor een 25ste plek in het klassement. Ook Gert-Jan en Ward konden zich op dezelfde afstand plaatsen voor de reps halve finales. Gert-Jan werd uiteindelijk ook 25ste, maar Ward geraakte tot in de kwartfinales van het hoofdprogramma, waar hij een mooie nieuwe besttijd schaatste van 41,073, goed voor een achttiende plaats. Stijn kwam vrijdag ten val in zijn reeks van de 500m, waardoor hij ook de herkansingen zou moeten schaatsen. Maar de organisatie had duidelijk schrik voor zijn talent en liet hem geen tweede kans omwille van de regel dat er maar maximaal veertig mensen mogen starten in de repechages. Natuurlijk stond Stijn net 41ste, waardoor de top bespaard bleef van zijn snelle ronden en inhaalacties. Hij bleef uiteindelijk als 59ste staan in het klassement. De rep 1500m(2) was goed voor een nieuwe persoonlijke besttijd van 2.19,255 voor Robbe, terwijl Rino en Adriaan – die een advancement cadeau kreeg – doorstootten naar de rep halve finales. Beiden streden dapper mee in de laatste ronden, maar moesten zich met een zesde plaats tevreden stellen. Ze eindigden respectievelijk op een 30ste en 31ste plaats. Hanne kon zich in de halve finales niet op tijd naar voren werken en eindigde op een vijfde plaats in haar rit, waardoor ze zich jammer genoeg niet kwalificeerde voor de A- of B-finale. Ze kwam in het eindklassement op een vijftiende plaats terecht.
 
Terwijl het publiek begon te vertrekken, werden de B-finales aflossing van zowel de dames als de heren afgewerkt. België moest het opnemen tegen Hongarije, Italië en Japan. Gedurende bijna de volledige wedstrijd schaatsten ze rustig mee in vierde positie totdat het erom begon te spannen. In de laatste twee ronden kon Stijn zijn frustraties over zijn 500m kwijt en haalde hij in de laatste ronde zowel Hongarije als Japan net voor de voorlaatste bocht langs binnen in en zette hij een rondetijd neer (8,16) waar zowel Hongarije als Japan geen antwoord op hadden. Italië – die al altijd de grootste concurrent was van onze aflossingsploeg – was enkele ronden eerder al ten val gekomen. Met een overwinning in de B-finale eindigde België op een vijfde plaats. Hopelijk kan die lijn doorgetrokken worden naar de laatste wereldbeker volgend weekend in Dordrecht (Nederland).