Top acht voor Team Desmet op geslaagd EK

26/01/2020
Van 24 tot 26 januari vond in het Hongaarse Debrecen het Europees Kampioenschap shorttrack plaats. Drie dagen lang gaven vier Belgische schaatsers onder leiding van Pieter Gysel het beste van zichzelf in de Fönix Arena.
 
Op vrijdag worden de kwalificatiewedstrijden van alle afstanden geschaatst en wie zich niet kan plaatsen voor het hoofdprogramma, schaatst de volgende ochtend de ranking races van die bepaalde afstand. Voor Stijn (21) en Hanne Desmet (23) is dit ondertussen geen zware opgave meer, zij konden zich op elke individuele afstand plaatsen voor het hoofdprogramma. Voor Rino Vanhooren (23) en Alexandra Danneel (24) – die beiden geen klassement hebben omdat zij dit seizoen nog geen wereldbekers schaatsten – was het een moeilijkere opdracht. Alexandra kon zich met wat geluk kwalificeren voor de halve finales van de 1500m, terwijl Rino zijn kwalificatie voor de kwartfinales op de 1000m binnenhaalde. Op diezelfde afstand kon Alexandra zich niet plaatsen, maar schaatste ze wel naar een nieuwe besttijd van 1.33,410.
 
De volgende dag werden de 1500m en de 500m afgewerkt. ’s Morgens was het eerst de beurt aan Rino. Hij schaatste tot twee maal toe naar een 22ste plaats door op de 1500m de rit op zijn naam te schrijven en op de 500m achter de Hongaar Cole Krueger te finishen. Op de 500m ranking race werd ook Alexandra 22ste met een nieuw persoonlijk record van 44,975. In het hoofdprogramma mocht Alexandra de spits afbijten tijdens de halve finales van de 1500m waar ze uiteindelijk zevende eindigde, goed voor een 21ste plaats. Hanne vocht zich een weg naar de A-finale, waar ze een sterke rit reed, maar genoegen moest nemen met een vijfde plaats. Ook Stijn verdiende zijn plaats in de A-finale. Hij liet er de spanning hoog oplopen en liet mooie dingen zien maar kwam op de finish enkele centimeters te kort voor het brons. Op de 500m eindigde de wedstrijd in de kwartfinales voor Hanne. Zij zette een snelle derde tijd neer, maar omwille van een advancement in een andere rit ging ze uiteindelijk niet door naar de halve finales. Ze eindigde op een elfde plaats. Stijn toonde dan weer dat hij een sprinter in wording is en plaatste zich voor de A-finale, hij finishte nipt vijfde tegen zijn Nederlandse trainingspartner Itzhak de Laat.
 
Op de afsluitende dag startte Alexandra met de 1000m ranking race waar ze derde finishte, achter de Franse Aurélie Monvoisin en de Poolse Nicole Mazur – beide dames schaatsen normaal gezien hoofdprogramma’s op kampioenschappen en wereldbekers – en dat leverde haar een 32ste plaats op. In totaal eindigde ze op een 25ste plaats. Rino liet in zijn kwartfinale zien dat hij meekan, maar nog te kort komt om het spelletje mee te spelen. Hij werd vierde in zijn rit, wat hem een mooie vijftiende plaats op zijn allereerste EK opleverde. In het algemeen klassement steeg hij zo ook naar een zeventiende plaats. Gedreven door die eeuwige ‘net niet’-plaatsen schaatste Hanne zich een weg naar de A-finale waar ze opnieuw liet zien dat ze beresterk is, maar opnieuw kwam ze als vierde over de finishlijn. Ook Stijn werd gedreven door dezelfde ambitie als zijn ‘grote’ zus, maar liep in de halve finales tegen een penalty aan, waardoor hij op een negende plaats eindigde. Beiden mochten wel aan de start van de 3km superfinale verschijnen – een wedstrijd over 27 ronden met om de negen ronden een tussensprint voor finalepunten. Hanne kwam als vierde over de lijn in een woelige laatste ronde, maar werd met een penalty bestraft door een ‘arm block’ in het laatste recht stuk. In het eindklassement werd ze uiteindelijk achtste, wat volgend jaar een derde startplaats bij de dames op het EK oplevert voor België. De Nederlandse Suzanne Schulting was na drie keer goud zeker van haar overwinning en werd dit jaar opnieuw Europees Kampioene. Bij de superfinale van de heren was het zowaar Stijn die de sprint voor de laatste ronden aantrok. Hij werd mooi tweede, wat hem enkele finalepunten opleverde die hem deden stijgen naar een vijfde plaats in het eindklassement. Dus ook bij de heren heeft België volgend jaar drie individuele startplaatsen op het EK. De overwinning ging naar de Hongaarse broers Liu die de overwinningen onder elkaar verdeelden. Uiteindelijk werd Shaoang Europees Kampioen. Volgend weekend start het Wereldkampioenschap shorttrack voor junioren in Bormio, Italië, waar vijf Belgische schaatsers aan de start zullen verschijnen.