Titels verdeeld op Vlaams Kampioenschap Langebaan

11/03/2020
Afgelopen weekend vond – naast de wereldbekerfinale – ook de eerste editie van het Vlaams Kampioenschap Afstanden en Allround plaats in het Nederlandse Eindhoven, wegens gebrek aan een 400m-baan in België. Een wedstrijdweekend waarin vooral de strijd bij de senioren heren een interessant kijkspel was.
 
Bij de junioren dames ging de overwinning van het allround-klassement naar Elien Schildermans, nadat ze elke afstand (500m, 1000m, 500m en 1500m) op haar naam schreef. De jonge Eef Schepers werkte enkel de pure sprintnummers (100m, 300m en 500m) af, waarbij ze op de 500m naar een nieuwe persoonlijke besttijd sprintte. Aangezien ze slechts één afstand (500m) van het allround-klassement meeschaatste, bezette Elien het podium in haar eentje. Zij schaatste overigens op de laatste drie afstanden ook naar een nieuwe persoonlijke besttijd. Bij de senioren dames gleed Evy September onbedreigd als enige Belgische naar de allround-titel, hoewel ze op de individuele afstanden (500m, 1000m, 500m en 1500m) haar meerdere moest erkennen in de Nederlandse – maar wel in Leuven gedomicilieerde – Lotte Jongema.
 
Bij de junioren heren ging Gijs Luijten telkens aan de haal met de individuele overwinningen op elke afstand (500m, 1500m, 1000m en 3000m). Jef Mariën volgde telkens op een welverdiende tweede plaats. Vitaly Stankovskiy werd op de eerste drie afstanden derde – met telkens drie nieuwe besttijden – maar liet de 3000m voor wat het was. Maar uiteindelijk was het Jef die de allroundtitel binnenrijfde, aangezien Gijs Nederlands is – ook al is hij gedomicilieerd in Lommel. Ook de zeer jeugdige Bill van Engeland streed dapper mee in de pure sprintnummers. Jonathan Schildermans overklaste bij de senioren heren de andere deelnemers op iedere afstand. De strijd voor de tweede en derde plaats werd vooral tussen Wim Verbraeken en Mathias Catteeuw gevoerd, die respectievelijk tweede en derde werden in het allround-klassement. Maar ook Koen Lippens zorgde voor de nodige afwisseling op de sprintnummers (500m en 1000m, maar ook de pure sprintnummers die niet tot het allround-klassement behoren, zoals de 100m en de 300m) met twee mooie tweede plaatsen.
 
De langebaanschaatsers uit Lommel en Gent kijken terug op een goed competitieweekend met uitdagende omstandigheden in Eindhoven, met heel wat persoonlijke besttijden en season bests. Proficiat aan alle deelnemers en natuurlijk ook de vrijwilligers die de wedstrijdorganisatie bijstonden.
 
Foto: Kurt Schildermans