Terugblik op 2020

23/12/2020
Beste schaatsliefhebbers, 
 
2020 is wereldwijd een zeer bewogen jaar geweest, waarbij we geconfronteerd werden met talloze beperkingen omwille van de COVID-19 pandemie. Wat begon met enkele zorgwekkende berichten vanuit China, werd al heel snel een realiteit waarbij we rekening moesten houden met talloze beperkingen om de gezondheid van onszelf en anderen niet in gevaar te brengen. Een terugblik op 2020 kan dan ook niet zonder stil te staan bij deze wereldwijde pandemie.
 
Door de talloze beperkingen werd ook zeer duidelijk hoe belangrijk sport is voor onze (mentale) gezondheid, maar ook daar werden we niet gespaard. Het begon met de afgelasting van het WK en BK Shorttrack in maart, de Vlaamse Kampioenschappen in april en nog vele andere wedstrijden aan het eind van vorig seizoen. Dit was een spijtige zaak, maar we hadden toen nog niet kunnen voorzien dat ook het nieuwe schaatsseizoen zwaar geteisterd zou worden door de sluiting van ijsbanen, of slechts het openblijven van ijsbanen voor uitsluitend -13-jarigen en topsporters. We willen dan ook van deze gelegenheid gebruik maken om nogmaals te benadrukken dat wij als federatie, samen met de VLSU, er alles aan doen, en aan gedaan hebben, om zoveel mogelijk perspectief te blijven bieden voor (jonge) sporters. We zijn ons er van bewust dat er (jonge) sporters zijn die het mentaal heel zwaar hebben omdat zij op dit moment hun geliefde sport niet kunnen uitoefenen, en daar zijn we bezorgd om. Echter zult u ook begrijpen dat wij de richtlijnen van de overheden dienen te volgen en dat de gezondheid van iedereen onze eerste prioriteit is.
 
Naast deze gezondheidsproblematiek kunnen we toch ook positief terugkijken op de prestaties van de Belgische schaatsers in het afgelopen jaar. Er werden namelijk in het begin van 2020 historische prestaties neergezet door onze schaatsers.
 
Tijdens het Europees Kampioenschap Langebaan behaalde Bart Swings voor het eerst in zijn carrière de Europese titel op de Massastart. Ook de prestaties van Mathias Vosté met twee top vier-klasseringen tijdens de World Cups, en de deelname van de Dames Team Pursuit mogen tot de hoogtepunten gerekend worden van het afgelopen seizoen. De prestaties van Bart en Mathias bleven niet onopgemerkt; Bart kreeg een contract aangeboden bij de commerciële schaatsploeg team IKO, en Mathias mocht op contractverlenging rekenen bij team Reggeborgh. Beide schaatsers kunnen zich op deze manier in optimale omstandigheden voorbereiden op de volgende seizoenen. Bij de jeugd zagen we een sterke opmars van Fran Vanhoutte (achtste plaats op 1500m YOG) en Jason Suttels (vijfde plaats WK junioren Massastart).
 
Ook in het shorttrack werd door de Belgische schaatsers aangetoond dat ze de stap naar de wereldtop gemaakt hebben. De talloze ereplaatsen van Stijn en Hanne Desmet op de diverse World Cups en het Europees Kampioenschap zijn daarvan het bewijs. De zilveren medaille van Stijn Desmet tijdens de World Cup in Dordrecht is daarmee de kers op de taart. Maar ook de relay van de heren (winst in B-finale WC Dresden) en de mixed gender relay (vierde in WC Dordrecht) zijn een bewijs van een brede groei van onze top. Deze prestaties zijn niet onopgemerkt gebleven en vanaf seizoen 2020/2021 is er dan ook een compleet ondersteund shorttrack topsportprogramma in Hasselt.
 
En natuurlijk mogen we de ontwikkeling van onze jonge schaatsers binnen de clubs zeker niet vergeten. Talloze persoonlijke besttijden en Star Class-limieten werden gerealiseerd.  Door de inzet van de lokale en regionale clubs en trainers zien we ook daar telkens opnieuw de instroom van jong talent.
 
Ook zijn we enorm blij dat we in 2020 het skills attest hebben kunnen presenteren aan onze clubs om zo nog meer jonge schaatsers op onze ijsbanen het schaatsplezier te laten ervaren. Dit allemaal onder het toeziend oog van onze nieuwe mascotte, Kwikkie, die dit jaar zijn intrede maakt in de Belgische schaatssport.
 
Verder was 2020 het eerste jaar in de geschiedenis waarbij het Belgische schaatsen voor het eerst een gesubsidieerde Vlaamse sportfederatie was (VLSU). Door deze ontwikkeling in onze sport zult u vast al gemerkt hebben dat er weer een grote stap voorwaarts is gemaakt.
 
Ondanks alle afgelastingen en tegenslagen willen we toch afsluiten met een positief gevoel om te benadrukken dat we samen met alle schaatsere, alle trainers en vrijwilligers er het beste van gemaakt hebben. Namens de gehele Belgische schaatsfamilie wil ik u dan ook langs deze weg onze dank uitspreken aan iedereen die hieraan hun steentje hebben bijgedragen.
 
De KBSF wenst u prettige kerstdagen en een gelukkig, gezond en sportief 2021 toe.
 
Namens de RvB KBSF 
 
Corné Lepoeter
voorzitter