Terugblik naar gouden ervaring in Lillehammer 2016

01/01/2020
Met de Jeugd Olympische Spelen in aantocht, sprak een interviewer van Lausanne 2020 met shorttracker Stijn Desmet (21, IRTA) over zijn ervaringen tijdens de YOG in Lillehammer (Noorwegen) 2016 en hoe die belevenissen hem vier jaar na datum hebben beïnvloed. Ondertussen schaatst Stijn mee met de wereldtop op kampioenschappen en wereldbekers. Warre Van Damme (16, BSC) zal Stijn opvolgen in Lausanne.
 
Tijdens de YOG was Stijn deel van een gemengde aflossingsploeg, waarbij twee vrouwen en twee mannen uit verschillende landen werden samengezet. Samen met de Fransman Quentin Fercoq, de Koreaanse Kim Ji-yoo en de Noorse Ane Farstad wonnen ze goud. De gouden plak was niet alleen goed voor het gevoel van Olympische glorie, maar ook voor de sport. Kort daarna introduceerde de ISU de mixed gender relay over 2000m die tijdens de wereldbekers wordt gereden, maar ook een nieuw evenement zal zijn op de Olympische Spelen in Peking (China) 2022. 
 
Stijn vertelt dat het een geweldige ervaring was om met anderen een team te vormen en samen te winnen. Hij vertelt ook dat de YOG hem heeft geholpen om gemotiveerd te blijven tijdens zijn schaatscarrière bij de senioren. Hij vindt het daarom ook belangrijk om op die leeftijd zoveel mogelijk te leren en raadt zijn opvolgers aan om zoveel mogelijk uit het evenement te halen en met zoveel mogelijk mensen te praten. Je leert er je medeschaatsers beter kennen, maar ook de andere atleten van Team Belgium. “Na de wedstrijden ging ik samen met de andere Belgen het Olympisch dorp verkennen en naar andere sporten gaan kijken, wat heel interessant was.”
 
Lees het origineel artikel (Engelstalig) hier.