Het winterseizoen van 2020-2021 wordt één van de specialere schaatsseizoenen die we tot nu toe hebben gekend. Omwille van de aanhoudende pandemie werden al meerdere belangrijke internationale wedstrijden in de schaatswereld geannuleerd. Ondertussen doen verschillende ijsbanen in België voorzichtig hun deuren weer open en kunnen onze schaatsers en clubs opnieuw terecht op hun geliefd ijs. Maar wat voor effect heeft COVID-19 op het komende seizoen van onze topsporters nu dat er verschillende wedstrijden afgelast werden?
In tijden van afstand houden is het niet eenvoudig om samen te sporten en dit heeft zeker gevolgen voor onze Belgische synchroon schaatsers. Met maar liefst zestien schaatsers tegelijkertijd op het ijs staan, dezelfde bewegingen uitvoeren én de corona maatregelen in acht houden is een serieuze uitdaging voor ons nationaal team, Team Phoenix en hun coaches. In maart kwam de noodlottige beslissing van de ISU dat het wereldkampioenschap niet kon doorgaan. ‘Een heel jaar hebben we naar het wereldkampioenschap toe gewerkt en het zou de bekroning geweest zijn van een jaar waar iedereen alles heeft gegeven om te schitteren op het ijs in de Verenigde Staten.’ Na een abrupt en ontgoocheld einde van het seizoen vonden ze troost en moed bij elkaar. Via verschillende online workshops, die door het team zelf werden georganiseerd, leerden ze constant nieuwe dingen van elkaar bij. Hard werken en vechten voor het komende seizoen was de enige optie om door te gaan, zelfs wanneer de ijsbanen gesloten waren.
Rise like a Phoenix
Desondanks de goede moed was er toch een moeizame start voor ons nationaal team. Op het einde van het seizoen volgen normaal gezien try-outs, dit zijn proeftrainingen die georganiseerd worden voor schaatsers die bij het team willen schaatsen. Aangezien deze niet konden doorgaan werd er aan de hand van online try-outs gewerkt maar deze leverde niet hetzelfde resultaat op. Schaatsers werden gevraagd om een filmpje van zichzelf door te sturen waarop te zien was dat ze belangrijke kwaliteiten en elementen beheersen. Aangezien synchroon schaatsen een minder bekende discipline is werd meteen duidelijk dat de drempel iets te groot was om voldoende respons te krijgen. Na een lange zomer meldde meerdere kwalitatieve schaatsers zich toch aan om het team verder te versterken en daardoor bouwden ze toch nog een sterk team op.
Vanaf de versoepelingen werden de trainingen weer opgestart. ‘We hebben sinds juli nu al 3 korte stages kunnen organiseren wat al heel positief is voor ons. Andere teams in bijvoorbeeld Canada mogen nog steeds niet vast aan elkaar trainen.’ Nu gaat het seizoen echt van start en komen de wedstrijden ook in het vizier. Het team doet er alles aan om het virus geen kans te geven en neemt hiermee een aantal nieuwe regels in acht. Zo zal elk teamlid zich voor elke internationale wedstijd moeten laten testen, zorgen ze voor voldoende ontsmettingsgel tijdens trainingen en draagt iedereen constant een mondmasker. ‘Ons doel dit seizoen is nog steeds om aan alle geplande wedstrijden deel te nemen. We proberen een zo normaal mogelijk parcours af te leggen dat vergelijkbaar is met voorgaande jaren. Voorlopig zijn er nog geen annulaties en wij hopen uiteraard dat dit ook zo zal blijven.’
Als alles doorgaat volgens plan vind het wereldkampioenschap synchro dit seizoen plaats van 8 tot en met 10 april in Zagreb, Croatië. De kwalificatie in deze discipline gebeurd steeds op tijdens het voorafgaande seizoen. Het is dus belangrijk dat de wedstrijden dit jaar gewoon plaats vinden zodat Phoenix zich kan kwalificeren voor het WK in 2022 dat zal plaatsvinden in Canada.
foto: Team Phoenix