Team Desmet laat zich zien in Japan

02/12/2019
De derde wereldbekermanche vond afgelopen weekend plaats in de Nippon Gaishi arena in Nagoya, Japan. Onze twee Belgische deelnemers Stijn (21) en Hanne Desmet (23) lieten zich niet onopgemerkt voorbijgaan.
 
Hanne Desmet tijdens trainingOp de eerste dag wisten broer en zus Desmet zich voor hun beide afstanden te kwalificeren voor het hoofdprogramma. Hanne koos resoluut om twee keer haar favoriete en ook de langste afstand te schaatsen. Halverwege de 1500m(1) nam ze de leiding, maar kwam ze samen met de Hongaarse Jaszapati ten val. Uiteindelijk finishte ze als vierde, maar werd ze alsnog toegevoegd aan de halve finales op zaterdag. Op de tweede 1500m liet ze er geen gras over groeien en won ze haar reeks, wat haar opnieuw een plaats in de halve finales garandeerde. Ook Stijn liet zich niet kennen en schreef zijn 1500m(1)-reeks op zijn naam door in de laatste drie ronden de leiding te nemen. Op de 500m startte hij snel, maar moest hij uiteindelijk de Rus Eybog laten voorgaan. De tweede plaats en een snelle tijd verzekerden hem van een plek in de kwartfinales op zondag.
 
Stijn Desmet tijdens training
In de halve finales van de 1500m(1) kwalificeerden zowel Hanne als Stijn zich voor de B-finale. Beiden schaatsten een sterke rit en kwamen als derde over de meet. Ze werden in totaal tiende op deze afstand. Op zondag kon Hanne zich op de 1500m(2) wel kwalificeren voor de A-finale door haar halve finale op haar naam te schrijven. In die finale kwam ze als vierde over de eindstreep, maar door een armblock werd ze bestraft met een penalty. Uiteindelijk werd ze zevende op deze afstand. Voor Stijn eindigde de 500m in de kwartfinales. Hij schaatste vlot mee in tweede positie, maar bij een poging tot inhalen ging hij te wijd de bocht in en glipten de Rus en de Hongaar binnendoor. Dit leverde Stijn in totaal een vijftiende plaats op. Volgend weekend schaatsen ze de vierde wereldbekermanche in Shanghai, China.