Team Desmet benadert top tien in Shanghai

08/12/2019
De Aziatische wereldbekers werden dit weekend afgesloten in het Crown Indoor Stadium in het Chinese Shanghai. Opnieuw konden we team Desmet live meevolgen op het YouTube-kanaal van de ISU, indien je bereid was om vroeg op te staan, rekening houdend met het uurverschil.
 
De eerste dag was al meteen een schot in de roos. Stijn Desmet (21, IRTA) mocht de spits afbijten met de 500m(1). Daar startte hij naar de eerste positie, maar moest hij na twee ronden de kop afgeven aan de Koreaan Park. Maar de tijd die hij met zijn tweede plaats neerzette, was voldoende om door te gaan naar de kwartfinales. Ook Hanne Desmet (23, IRTA) mocht op de 1500m de wedstrijd mee bepalen. Na vijf ronden op plaats twee te schaatsen, nam ze de kop over en stond die niet meer af. Zij mocht dus op haar lievelingsafstand de halve finales schaatsen op zaterdag. Op de 1000m pakte ze het gelijkaardig aan, alleen moest ze het nu veel meer vanuit positie twee doen. Maar in de laatste ronde ging ze toch met de overwinning lopen en kwalificeerde ze zich voor de kwartfinales op zondag. In de reeksen van de 1000m werkte Stijn zich vanuit positie vier langzamerhand een weg naar voren. Om het spannend te houden, bemachtigde hij pas plaats twee met nog vier ronden te gaan. Opnieuw was zijn tijd snel genoeg om ook op zondag de kwartfinales van deze afstand te mogen schaatsen.
 
Op zaterdag sneuvelde Stijn in de kwartfinales van de 500m(1). Hij reed gemakkelijk mee op positie twee, maar een wijd opgezette inhaalpoging werd afgestraft wanneer drie schaatsers binnendoor konden glippen. Stijn eindigde op een vierde plaats en werd zo dertiende op deze afstand. Ook voor Hanne was het een spannende halve finale op de 1500m. Naar goede gewoonte haalde ze halverwege de wedstrijd het volledige peloton langs buiten in en schaatste ze vlot mee in tweede positie achter de Chinese Zhang. Maar toen ze die ook wilde inhalen, reed ze net te lang te wijd en profiteerden vier schaatsers van deze kans. In de laatste ronde probeerde ze de draad weer op te pikken, maar de toen de helft van het peloton onderuitging, kon ze die onmogelijk ontwijken en schoof ze mee de boarding in. Ze stond nog op om de wedstrijd af te maken en kwam nog als vijfde over de streep, waarmee ze nog een plek in de B-finale kon bemachtigen. Uiteindelijk werd ze vierde in die B-finale, wat haar een uiteindelijke twaalfde plaats opleverde.
 
In de kwartfinales van de 1000m op zondag kwam Hanne uit tegen haar Nederlandse trainingspartner Suzanne Schulting. De Nederlandse was net sterker, maar Hanne kon in tweede positie goed volgen. Ze werd nog net tweede, acht duizendste van een seconde voor de Amerikaanse Kristen Santos, die ook op die tweede plek zat te azen. Uiteindelijk gingen beide dames door naar de halve finale, maar daar werd Hanne bestraft met een penalty. Ze moest zich dan tevreden stellen met een tiende plaats op deze afstand. Voor Stijn eindigde de strijd in de kwartfinales, waar hij derde over de streep kwam met de tweede snelste derde tijd (waarmee hij zich alsnog zou kunnen kwalificeren voor de halve finales). Helaas werd er in de vierde kwartfinale een schaatser toegevoegd omwille van een penalty, en waren alle startplaatsen in de halve finales bezet. Zo eindigde Stijn op een twaalfde plek.
 
De volgende grote afspraak is het Europees Kampioenschap dat van 24 tot 26 januari in het Hongaarse Debrecen plaatsvindt. Bij de dames mogen Hanne Desmet en Alexandra Danneel al zeker starten. De senior heren, onder wie Stijn, maar ook Ward Pétré en Rino Vanhooren, schaatsen op 6 januari een time trial in Hasselt om te bepalen wie de twee startplaatsen zal invullen. We wensen hen alvast veel succes toe.