Suttels opnieuw goed voor twee nieuwe nationale juniorenrecords

23/02/2020
Afgelopen weekend werd het Wereldkampioenschap langebaan voor junioren georganiseerd in het Poolse Tomaszów Mazowiecki. Het verdedigen van de Belgische kleuren rustte dit seizoen enkel op de schouders van Jason Suttels (18, NLSV).
 
Op vrijdag schaatste Jason voor de verandering – hij heeft ondertussen al elk nationaal juniorenrecord op zijn naam staan – naar een verbetering van zijn persoonlijke besttijd op de 1500m. Het nieuwe Belgisch record staat nu op 1.54,917. Met deze tijd eindigde hij pal in het midden van het deelnemersveld, als 21ste. Daarnaast was hij ook de enige deelnemer die een nieuwe besttijd schaatste. Coach Sven Niemans klokte mooie vlakke rondetijden en keek om die reden uit naar een beloftevolle 5000m op zaterdag. Zelf was Jason minder tevreden omwille van een tragere opening en eerste ronde dan verwacht. Het goud op deze afstand was voor de Japanner Tsubasa Horikawa in een tijd van 1.49,486, zilver voor de Rus Stepan Chistiakov en brons voor de Koreaan Jaewon Chung.
 
Op zaterdag stond de 5000m op het programma en die was opnieuw goed voor een nieuw Belgisch juniorenrecord – zoals verwacht – van 6.55,080. Jason werd met deze tijd vijftiende. Dit was pas zijn derde keer dat hij een 5000m schaatste en is dus nog wat op zoek naar de ideale indeling. Hij pakte de laatste helft van de wedstrijd ietwat te voorzichtig aan en kon misschien wel eerder al de gaskraan opendraaien. Met wat meer ervaring ziet het er volgend seizoen alvast veelbelovend uit. De overwinning ging naar de Rus Daniil Aldoshking in 6.36,172, gevolgd door de Nederlander Yves Cornelis Vergeer en de Amerikaan Casey Dawson. Op zondag volgde de massastart. In de wedstrijd over tien ronden kwam Jason als achttiende over de finishlijn, maar in ronde zeven won hij de punten van de tussensprint en klom hij nog naar een vijfde plaats in het klassement. Winst was voor de Japanner Tsubasa Horikawa, op het podium geflankeerd door de Oostenrijker Gabriel Odor en de Koreaan Jaewan Shin.