Succesvolle start van het schaatsseizoen voor team Desmet

16/09/2019
Afgelopen weekend mochten Hanne (22) en Stijn Desmet (21) het shorttrackseizoen aftrappen op een voorbereidingswedstrijd in Kolomna (Rusland). De Russian Open Cup was goed voor elk een zilveren medaille en heel wat meer ervaring. Samen met hun Nederlandse trainingspartners namen ze het op tegen schaatsers uit Zuid-Korea, Letland, Kazachstan en uiteraard Rusland.
 
 
Op vrijdag stond de 1500m op het programma en zowel broer als zus Desmet kwalificeerden zich vlot voor de A-finale. Hanne wist op haar lievelingsafstand een zilveren medaille te behalen door samen met Suzanne Schulting (Nederland) de rest van het peloton achter zich te laten. De bronzen plak was voor de Russische Ekatarina Efremenkova. Stijn startte met misschien iets te veel enthousiasme en eindigde uiteindelijk op een vijfde plaats. Het eremetaal was voor Hong Kyung-Hwan (Korea), Daan Breeuwsma (Nederland) en Aleksander Shulginov (Rusland). De wedstrijddag eindigde met de voorrondes van de 2000m mixed gender relay en de gewone aflossingswedstrijd over drie en vijf kilometer. Hanne vormde een gemixte ploeg met de Letten, terwijl Stijn met drie Koreanen aan de start stond. Beide teams werden derde in hun reeks, maar alleen het team van Stijn was snel genoeg om door te stoten naar de halve finales op zaterdag. Ook de gewone aflossingsteams bestonden uit een mix van een Belg, één of twee Letten en één of twee Koreanen. Bij de dames kon het team van Hanne zich plaatsen voor de B-finale op zaterdag, terwijl het herenteam tegen een penalty aanliep in de kwartfinale.
 
Op de tweede wedstrijddag startten de Belgen succesvol aan hun 500m. Hanne schaatste naar een plek in de halve finales, maar bleef te lang aan de lijn staan bij het startsignaal. Ze moest zich tevreden stellen met een vijfde plaats in de halve finales, goed voor een negende plaats op deze afstand. Schulting behaalde goud, Efremenkova zilver en Lara Van Ruijven (Nederland) brons. Stijn kon wel doorstoten naar de B-finale, die hij gemakkelijk op zijn naam schreef. Hij werd in totaal zesde. De medailles werden verdeeld onder de Kazachen Abzal Azhgaliyev en Denis Nikisha en de Rus Schulginov. Op de mixed gender relay kwalificeerde het team van Stijn zich voor de B-finale op zondag, terwijl de damesploeg van Hanne hun B-finale wonnen. Goed voor een vijfde plaats.
 
De laatste dag van de Russian Open Cup eindigde met de 1000m en de finales van de mixed gender relay. Stijn schaatste opnieuw vlot naar de A-finale, waar hij enkel Victor An – die sinds dit seizoen aan zijn comeback werkt – voor moest laten. Het brons was voor de Rus Sergei Milovanov. Hanne won haar reeks maar kreeg een penalty in de kwartfinales, waardoor ze op een negentiende plaats strandde op deze afstand. In de B-finale van de mixed gender relay behaalde het team van Stijn een tweede plaats. Zij eindigen dus zesde in de algemene ranking, de ploeg van Hanne finishte uiteindelijk op een negende plaats.
 
Bekijk de resultaten en foto’s hier.