Succesvolle jeugd-Olympiade voor Belgische shorttrackers

24/02/2019

Shorttracker Warre Van Damme maakte een sterke indruk op de European Youth Olympic Winter Festival (EJOWF). Hij werd 4de in de A-finale op de 1000m en overtrof daarmee zijn verwachtingen voor deze spelen die dit jaar in Sarajevo plaatsvonden. Met nog een 7de plek in het mixed relay event, mogen de Belgen terugblikken op een geslaagde jeugd-Olympiade.

In totaal namen er 4 Belgische shorttrackers deel aan deze competitie: Lieselot Noiron, Leander Schepers, Nienke Schepers en Warre Van Damme. Uitblinker Warre Van Damme maakte indruk op de 1000m door  in de kwart en halve finale snelle tijden neer te zetten. In de A-finale viel hij spijtig genoeg naast het podium, al mag hij zeker fier zijn op een succesvol tornooi. Leander Schepers bereikte de B-finale op de 1500m, maar werd daar vroeg in de wedstrijd opzij geduwd door een Turk waardoor hij de kans niet kreeg om een betere klassering neer te zetten.  Ook Nienke Schepers behaalde de B-finale op de 1500m, maar kon daarin op het einde niet meer opschuiven.
 
Aflossingsploeg Team Belgium Mixed Relay EJOWF 2019

Dan moest het slotstuk nog komen met het spectaculaire mixed relay event. De Belgische deelnemers reden een uitstekende aflossing en vochten zich op haren en snaren door de kwartfinale. Zo chaotisch als die kwartfinale verliep, zo vlot ging de semi-finale waarin de Belgen een nieuwe nationaal record vestigden. De tijd van 4:27.192 is voor het eerst ook sneller dan het huidige Belgische senioren record bij de dames. De ploeg belandde met die tijd in  de B-finale en daarin was enkel Italië sterker. Maar zoals wel vaker in het shorttrack sloeg het noodlot toe in de laatste bocht, waardoor het team zich uiteindelijk tevreden moest stellen met de 7e plaats.

 
Naam1500m500m1000m
Lieselot Noiron 25e 19e 23e
Nienke Schepers 13e 25e 24e
Leander Schepers 13e 13e 20e
Warre Van Damme 15e 14e 4e

Mixed Relay

3000m

Tijd
Lieselot Noiron, Nienke Schepers,
Leander Schepers, Warre Van Damme
7e4:27.192 (BR)


De EJOWF was vooral een zeer leerrijke ervaring voor deze jonge atleten. De volledige Belgische delegatie bestond in totaal uit 16 atleten van verschillende disciplines. Op de rustdagen, gingen de shorttrackers regelmatig een kijkje nemen bij hun collega-atleten om ze aan te moedigen. Op vrijdag hadden de andere Belgische atleten geen wedstrijden meer en kwamen ze op hun beurt de shorttrackers toejuichen. De Belgische medaillespiegel eindigde met 1 medaille uit het snowboarden. Jules De Sloover won eerder op de week een zilveren medaille op de snowboard slope style. Het Belgische Olympische Comité mag tevreden zijn met de mooie resultaten en dat geeft hoop voor de toekomst. Aan het einde van de rit blijft het EJOWF bovenal  een belangrijke graadmeter voor het comité dat de atleten wil begeleiden naar een succesvolle carrière bij de senioren.