Stijn pakt twee keer brons op WK in Montréal

11/04/2022

Afgelopen weekend was een succesvol weekend voor de Belgen in Montréal. Het wereldkampioenschap shorttrack vond plaats in een uitverkochte Maurice Richard Arena. Hanne Desmet, Stijn Desmet en Ward Pétré schaatsten er de individuele afstanden. Rino Vanhooren, Warre Van Damme en Enzo Proost mochten aantreden voor de aflossing. Het was een vreemd WK met heel wat grote namen die ontbraken of door corona niet mochten starten, en natuurlijk ook het afscheid van de Canadese legende en viervoudig olympisch kampioen Charles Hamelin.

Op vrijdag stonden naar goede gewoonte de individuele kwalificatiewedstrijden op het programma. Drie op drie voor zowel Hanne als Stijn. Zij schaatsen op zaterdag en zondag in het hoofdprogramma. Ward geraakte zowel op de 500m als de 1000m nog door de preliminaries naar de heats, maar moest daar zijn meerdere bekennen en werd op alle afstanden naar de ranking finals verwezen. Hij werd uiteindelijk 37ste op de 1500m, 24ste op de 500m en 26ste op de 1000, wat hem in het eindklassement een dertigste plaats opleverde.

Op zaterdag werden eerst de halve finales van de 1500m gereden. Bij de dames was Hanne goed op weg zich te plaatsen voor de finale, maar kwam bij een inhaalmanoeuvre ten val en nam hierbij nog twee dames mee. Ze werd hiervoor bestraft met een penalty en eindigde op de 21ste plaats. Ook op de 500m schopte ze het tot in de halve finales, maar eindigde pas als vijfde in haar rit en bezet zo de tiende plaats. Broer Stijn schaatste zijn ritten erg dominant en dat leverde hem goede resultaten op. Op de 1500m was hij meteen goed voor brons, zijn eerste individuele WK-medaille. Hij moest enkel de Hongaar Shaoang Liu en de Canadees Pascal Dion voor zich dulden. Amper een aantal uur later sprintte Stijn naar zijn tweede bronzen plak, deze keer op de 500m. Hij finishte nipt achter Shaoang en de Fransman Quentin Fercoq.

Ook de halve finales van de aflossing werden op zaterdag geschaatst. Van de acht deelnemende teams verschenen er uiteindelijk maar zes aan de start omwille van corona. België – met Ward, Stijn, Enzo en Warre – moest het opnemen tegen Korea en Hongarije, en enkel de eerste twee teams gaan door naar de A-finale. Dit leek zeker niet onmogelijk, aangezien het Hongaars team zowel Shaolin Sandor Liu als John-Henry Krueger mist en bijgevolg ietwat verzwakt aan de start staat. Het werd een rustige rit waarbij België aan kop de wedstrijd probeerde te controleren. Echter toen alles losbarstte, werd het gat net te groot voor Ward en Stijn om dit tijdig te dichten op Hongarije. Stijn kwam op de finish amper een mespunt tekort om met de ploeg door te stoten naar de A-finale.

Zondag startte dus met de B-finales van de aflossing: België (met Ward, Stijn, Enzo en Rino) tegen Frankrijk. Ook dit werd een rustige rit die naar het einde toe een erg spannende strijd leek te worden tot Frankrijk ten val kwam op zes ronden van het einde. De Belgen haalden dus met enig gemak de overwinning binnen en eindigen op de vijfde plaats. Daarna stonden de kwartfinales van de 1000m op het programma waarvoor Hanne zich geplaatst had. Echter had ze op zaterdag haar psoas verrekt en moest ze voor de 1000m forfait geven. Een DNS leverde haar een twintigste plaats op, goed voor een zeventiende plaats in het eindklassement. Stijn wist met spannende inhaalbewegingen – zoals we die van hem gewoon zijn – opnieuw een plaats in de A-finale te veroveren op de 1000m. Hij schaatste een goede race, maar werd vierde, wat nog steeds een erg knappe prestatie is. Op de afsluitende 3000m – waaraan enkel de beste acht mogen deelnemen en waarin enkel punten voor het eindklassement te verdienen zijn, geen medailles – eindigde hij ook knap vierde. Dat leverde Stijn de vierde eindpositie op. Een erg indrukwekkende prestatie en een leuke manier om het seizoen af te sluiten.

Voor onze nationale shorttrackploeg zit het seizoen er nu definitief op. Het is enkel nog uitkijken naar Hanne die in de Container Cup zal deelnemen. Deze aflevering is eind april op televisie te zien.

Foto: Rino Vanhooren

AD