Stijn Desmet zet door ondanks gebroken pols

12/12/2019
We zijn nog maar halverwege het schaatsseizoen, en de lijst met geblesseerden wordt alsmaar langer. Nadat shorttracker Ward Pétré door een val tegen de boarding geopereerd moest worden aan zijn sleutelbeen, en de twee langebaanschaatssters Anke Vos en Sandrine Tas een tijdje out waren door een heupblessure en gescheurde ligamenten, is het nu de beurt aan Stijn Desmet.
 
Stijn brak zijn rechterpols toen zijn duim bleef haken bij een hangclean-oefening met ruwweg 90kg in de krachtzaal van Thialf in Heerenveen. Dit gebeurde halverwege augustus, ruim voor de eerste wereldbekers in Amerika en Azië. Eerst probeerde hij het probleem te negeren, maar dat lukte niet. Aanvankelijk werd ook gedacht aan een verstuiking of verrekking, maar in november – voor de Aziatische wereldbekers – werd een scan genomen waaruit bleek dat zijn pols toch gebroken was. Omdat een operatie nodig was en de revalidatie te lang zou duren, koos hij ervoor om de wereldbekers in Japan en China wel nog te schaatsen en pas achteraf de operatie in te plannen. “Mijn rechterpols heb ik toch niet nodig om te schaatsen,” vond Stijn, “en tijdens de wedstrijden had ik er geen last van.”
 
Ondanks de gebroken pols zette hij toch sterke prestaties neer in zowel Amerika (nieuw Belgisch record op de 500m) en Azië, die vorig weekend afgesloten werden in het Chinese Shanghai. Gisteren onderging hij zijn operatie, en met succes. Nu moet hij nog zes weken voorzichtig zijn en een brace dragen. “Die brace zal moeten volstaan, ik geloof er wel in dat ik na een weekje weer kan beginnen schaatsen,” zegt de hoopvolle shorttracker. Wij wensen hem alvast veel beterschap.