Stijn Desmet verpulvert Belgisch record op 500m shorttrack

01/02/2019

De eerste dag van de wereldbeker shorttrack in Dresden was meteen goed voor een nieuw Belgisch record op de 500m. Stijn Desmet reed eerder dit seizoen op het snelle ijs van Salt Lake City nog een 40.695, en knalde daar nu maar liefst 3 tienden van af, goed voor een nieuw nationaal record in 40.386.

Met deze derde snelste tijd van tornooi tot nog toe, mag de jonge Belgische sprinter zich bij de wereldtop rekenen en hij zit de Koreaanse sprintbommen Lim Hyo Jun en Kim Gun Woo erg dicht op de hielen. Dat de 20-jarige Desmet nog een mooie Olympische toekomst wacht, lijkt met dit wapenfeit verzekerd. Ook op de andere afstanden kwalificeerde Desmet zich voor de kwartfinales - 1000m (zaterdag) en 500m (zondag)

Maar er waren meer mooie resultaten, zo reed zus Hanne Desmet (2 weken geleden nog 5e op het EK) naar een plaats in de halve finale 1500m op zaterdag, en de kwartfinales 1000m op zondag. Olympiër Ward Pétré geraakte eveneens door de preliminaries maar werd daarin verwezen naar de herkansingen, net als Rino Vanhooren en Alexandra Danneel.
België nam verder voor het eerst deel aan de mixed relay: een nieuwe wedstrijdvorm waarbij 2 dames en 2 heren een team vormen. Stijn en Hanne Desmet, Rino Vanhooren en Alexandra Danneel bleven nipt hangen in de voorrondes maar eindigen wel als 13e land, een sterke prestatie voor deze eerste poging.