Stijn Desmet behaalt podiumplaats tussen internationaal geweld

14/10/2019
Op de International Invitation Cup in Heerenveen (Nederland) stonden afgelopen weekend zes Belgische shorttrackers aan de start. Zij schaatsten tegen renners uit Hongarije, Canada, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Letland, Israël en Nederland. Deze wedstrijd werd in een A en B-divisie gereden zodat er alle rijders op een voldoende hoog niveau kunnen samen schaatsen. Hanne (22, IRTA) en Stijn Desmet (21, IRTA) vulden de startplaatsen in de A-divisie in, terwijl Alexandra Danneel (24, BSC), Rino Vanhooren (22, BSC), Robbe Volckaert (20, STKG) en Adriaan Dewagtere (18, STKG) de startplaatsen in de B-divisie bezetten. Voor beide STKG-ers was het hun allereerste deelname aan de Invitation Cup.
 
Op zaterdag werd de 1500m en de eerste rondes voor de mixed gender relay en de gewone aflossing afgewerkt. Bij de dames kwam eerst Alexandra aan de beurt. Zij kwalificeerde zich in de halve finales 1500m voor de A-finale, waar zij als vierde over de finish gleed. In de halve finales in de A-divisie schaatste Hanne vlot naar een startplek in de A-finale, maar werd later met een penalty bestraft waardoor ze doorverwezen werd naar de B-finale. Daar eindigde ze tweede, goed voor een tiende plaats op deze afstand. Bij de heren schaatste Rino in zijn halve finale gemakkelijk mee richting A-finale, maar besloot om in de laatste bocht de beweegbare boarding op te zoeken. Door deze valpartij moest hij in de C-finale starten samen met Adriaan en Robbe – die voornamelijk wedstrijdervaring kwamen opdoen. Rino finishte daar derde, Adriaan vijfde en Robbe zesde, goed voor respectievelijk een zeventiende, negentiende en twintigste plaats. In de A-divisie schaatste Stijn een dappere halve finale, maar moest het uiteindelijk stellen met een startplek in de B-finale waar hij geen tegenstand had. Met winst in de B-finale werd hij negende op deze afstand.
 
In de reeksen van de mixed gender relay over 2000m werd het Belgisch viertal – met Hanne, Alexandra, Stijn en Rino – tweede. Zij plaatsten zich voor de B-finale op zondag. Op de gewone relay (3000m) vormden Hanne en Alexandra een internationaal damesteam met een Canadese en een Britse. Helaas kwamen Hanne en de Britse tijdens hun aflossing ten val. Ook het herenteam (met Stijn, Rino, Adriaan en Robbe) kwam tijdens hun 5000m aflossing ten val door het slechte ijs. Beide teams werden doorverwezen naar de B-finale op zondag.
 
Op zondag stond de 500m en de finales van de aflossingen op het programma, zonder opwarming op het ijs deze keer. Alexandra kwalificeerde zich voor de B-finale, waar ze tweede werd. Goed voor een zesde plaats op deze afstand. Ook Hanne schaatste naar een startplek in de B-finale, waar zij ook tweede werd (zevende). Rino belandde na een herstart in de C-finale, waar hij na een chaotische rit tweede eindigde (twaalfde). Adriaan en Robbe mochten samen in de D-finale starten. Adriaan was na een uitstekende start goed op weg naar een nieuwe besttijd, maar besloot in de laatste ronde het ijs van dichterbij te gaan bekijken. Robbe finishte vierde (negentiende) en bleef net iets boven zijn persoonlijk record, wat veelbelovend is voor de rest van het seizoen. In de A-divisie kwalificeerde Stijn zich netjes voor de hoogste finale, waar hij door een misser zijn koppositie moest afstaan. Stijn werd mooi derde op deze afstand.
 
De B-finale van de mixed gender relay verliep uitstekend. Het Belgisch kwartet eindigde derde (zevende plaats) na Nederland en Hongarije en kwam dicht in de buurt van hun huidig Belgisch record, wat hoopgevend is voor de toekomst. Het internationaal team met de Belgische vrouwen en het herenteam bleven deze keer overeind tijdens hun aflossingswedstrijd. De vrouwen werden derde (zevende) in hun B-finale na Hongarije en Canada, de mannen eindigden vierde (achtste plaats).