StarClass 5 Junioren C/D in Lommel

20/01/2019

Dit weekend vond de 5e StarClass van het seizoen plaats met 130 deelnemers uit verschillende West-Europese landen. De KBSF is eerder dit seizoen akkoord gegaan met de organisatie van 2 StarClassen als noodoplossing omdat eerder twee andere federaties hadden afgezegd. Na de succesvolle editie in Hasselt was het deze keer in Lommel te doen. Aleyándro Rivero-Maerschalck (STKG) maakte er zijn debuut. Hij behaalde eerder dit seizoen de kwalificatietijd. Door het uitvallen van Fré Van Damme (BSC) met twee gebroken armen, bleef het aantal Belgische deelnemers in Lommel steken op 4, maar dat wil niet zeggen dat we niet meededen voor de prijzen.

 
Timofey Donskoi, Warre Noiron, Nienke Schepers en Aleyándro Rivero-Maerschalck

Junioren C

Nienke Schepers (YDS), Warre Noiron (IRTA) en Timofey Donskoi (BSC) behaalden alledrie finalepunten door klasseringen in de top 8 op minstens één van de afstanden neer te zetten. Nienke zette het beste Belgische resultaat neer met twee vierde plaatsen: 1500m en 1000m. In het totaal klassement werd Nienke 6e. Ze toont zo aan goed in vorm te zijn voor de EYOF begin volgende maand in Sarajevo (Bosnië). Enkele sterke inhaalacties demonstreerden dat ze ook echt kan meedoen met de beste van haar leeftijd. Warre Noiron werd 7e op de 1500m en kende wat pech op de 500m en 1000m door valpartijen. Alsnog liet hij mooie dingen zien en als eerstejaars schaatst hij goed mee tussen het internationale geweld. Timofey Donskoi reed zijn eerste StarClass van het seizoen in Lommel en kwam ook sterk voor de dag. Na een 14e plaats op de 1500m, slaagde Timofey erin om zich tot de B-finale te knokken op de afsluitende 1000m. Hij werd 3e in de B-finale (8e in totaal). Dat leverde hem 1 finalepuntje op. Warre en Timofey werden respectievelijk 9e en 11e tijdens deze wedstrijd.

Junioren D

Aleyándro was de enige Belgische deelnemer in de categorie Junioren D. Op de eerste afstand verliep het niet zo vlot. Na een valpartij op zijn duim in de heats kon Aleyándro niet voluit schaatsen in de daaropvolgende ritten en kende hij nog een aantal valpartijen. Op zaterdag verliep het allemaal veel vlotter en op de 777m oversteeg hij geheel de verwachtingen. Hij zette op de 1000m, 500m en 777m respectievelijk de 33e, 22e en 14e plaats neer. Deze stijgende lijn laat alvast veel potentieel zien en smaakt naar meer deelnames in de komende jaren. Hij bezette uiteindelijk de 25e plaast in het klassement.

Europa Cup Finale

Deze week kwam ook het nieuws dat er alsnog een finale wordt ingericht voor de Junioren C/D en Senioren. Dit tegelijk met de Junior Challenge Series Europa Cup Final in Rostock. Hierdoor kan Nienke Schepers zich alvast opmaken voor de Finale. ZIj staat nu 11e in het klassement, maar door het maximum van 3 schaatsers van hetzelfde land, komt Nienke op een 8e plaats terecht waardoor ze zou mogen deelnemen. Ook Fré Van Damme staat nog in de top 8. Als hij op tijd hersteld raakt, kan ook hij deelnemen aan de Europa Cup Final.

Bedankt aan alle vrijwilligers

De KBSF wil ook graag de organisatie van deze StarClass bedanken: met name alle officiëlen, de Lommelse schaatsclub NLSV en Frank Machiels (uitbater van Luna's IJsstadion).