Star Class in de Olympische hoofdstad

19/11/2019
Afgelopen weekend vond de Star Class-wedstrijd voor junioren B, A en senioren plaats in Lausanne (Zwitserland), ook wel de ‘Olympic Capital’ genoemd. De Star Class series zijn drie wedstrijden in West-Europa waarbij de eerste acht schaatsers van elke categorie zich kunnen kwalificeren voor de Europacupfinale die dit jaar in Moskou (Rusland) plaatsvindt. Er stonden maar liefst elf Belgische schaatsers aan de start van het testevenement voor de YOG in januari 2020.
 
Op vrijdag stond de 1500m en de kwartfinales van de 500m op het programma. ’s Morgens was het de beurt aan de junioren B. Bij de dames is dat enkel Nienke Schepers (15, YDS). Zij schreef de C-finale op haar naam en werd zo vijftiende op de 1500m. In de kwartfinales van de 500m kon ze zich in een nieuwe besttijd van 47,482 kwalificeren voor de kwartfinales op zaterdag. Bij de heren plaatste Enzo Proost (17, STKG) zich voor de B-finale op de 1500m, waar hij vijfde werd in een nieuwe besttijd van 2.24,184. Goed voor een twaalfde plaats op deze afstand. Warre Van Damme (16, BSC) volgde op een zeventiende plek (derde in de C-finale). Leander Schepers (17, YDS) en Thibault Fostier (17, STKG) schaatsten de F-finale en werden respectievelijk derde (38ste en met een nieuwe PR van 2.24,330) en zesde (41ste) in een gigantisch deelnemersveld. Op de 500m konden de Belgische heren zich niet kwalificeren voor de kwartfinales in de A-groep, maar Enzo schaatste wel naar een nieuwe besttijd van 44,850.
 
Het middagprogramma bestond uit dezelfde wedstrijden, maar dan voor de junioren A en senioren. Bij de junioren A heren kon Ilias Peeters (18, IRTA) zich met een beetje geluk plaatsen voor de B-finale van de 1500m. Daar werd hij vierde in een nieuwe besttijd van 2.33,764, goed voor een tiende plaats. Adriaan Dewagtere (18, STKG) kon niet op datzelfde geluk rekenen en moest de C-finale schaatsen waarin hij Ilias kopieerde: vierde plaats en een nieuwe besttijd van 2.23,339, wat hem een zestiende plaats opleverde op deze afstand. De senioren dames Alexandra Danneel (24, BSC) en Daphné Merlevede (25, BSC) moesten naar goede gewoonte hun wedstrijden samen met de junioren A dames schaatsen. Alexandra werd op donderdag al geveld door buikgriep en kwam vrijdag na de reeksen van de 1500m niet meer aan de start, waardoor ze als laatste werd gezet op de 1500m en zich op de 500m niet kon kwalificeren voor de kwartfinales in de A-groep. Daphné schaatste naar een vierde plaats in de C-finale, goed voor een zestiende plaats op de eerste afstand. Ook zij kon zich voor de 500m niet kwalificeren voor de kwartfinales op zaterdag. De eerste dag werd afgesloten door de senioren heren. Voor België kwamen Robbe Volckaert (21, STKG) en Rino Vanhooren (23, BSC) aan de start. Robbe werd zesde in de C-finale, goed voor een achttiende plek, terwijl Rino in de A-finale een bronzen medaille binnenhaalde, ondanks de pijnlijke knie van een eerdere valpartij.
 
Op zaterdag werd de 500m afgewerkt en de kwartfinales van de 1000m gereden. Nienke schreef de D-finale op haar naam, waarmee ze een vijftiende plaats behaalde. Daarna kon ze zich niet kwalificeren voor de halve finales van de 1000m op zondag, maar ze schaatste wel een nieuwe PR van 1.39,936. Bij de heren stond Leander het hoogst geklasseerd op de 500m. Hij werd – in een nieuwe besttijd van 44,803 – in de D-finale eerste en behaalde zo een vijftiende plaats. Enzo en Warre schaatsten allebei de E-finale waarin ze vierde en vijfde werden, goed voor een 23ste en 24ste plaats; Thibault werd 50ste. In de reeksen van de 1000m konden enkel Enzo en Leander zich plaatsen voor de kwartfinales. Omwille van het groot aantal deelnemers werden die ook nog op zaterdag geschaatst.
 
Door een wijziging in het programma, vond de organisatie ineens ook tijd om aflossingswedstrijden over 3km in te lassen. Door een tekort aan Belgische dames konden enkel de heren relay schaatsen. Gent vormde een ploeg met Adriaan, Enzo, Thibault en Robbe, zij eindigden vierde in hun rit omwille van een valpartij (4.21,927). De tweede gemengde ploeg bestond uit Rino, Ilias, Leander en Warre, zij werden derde in hun reeks (4.19,115). Op de 500m bij de junioren A werd Adriaan in de D-finale derde, in een mooie nieuwe besttijd van 43,162. Ilias werd 24ste nadat hij in de finale een onterechte valse start toegewezen kreeg. Bij de dames mocht Alexandra de draad terug oppikken in de laagste groep en kon ze nog opklimmen naar een vijftiende plaats. Daphné werd 22ste, nadat ze in de finale een penalty kreeg voor de tweede valse start. Rino werkte zich goed op richting de hoogste finales, maar zakte een groep door een (alweer) onterechte penalty. Robbe en Rino schaatsten uiteindelijk dezelfde D-finale, waarin Robbe als derde over de streep kwam (vijftiende) en Rino als vijfde (zeventiende). In de kwartfinales van de 1000m konden enkel Alexandra bij de dames en Rino bij de heren zich kwalificeren voor de halve finales op zondag.
 
Op de afsluitende dag werd de mixed gender relay afgeschaft door tijdsgebrek. ’s Morgens werden de halve finales en de lagere finales van de 1000m geschaatst. Nienke schreef de C-finale op haar naam en werd zo twaalfde op deze afstand, wat haar een zestiende plaats in het algemeen klassement opleverde. Broer Leander werd derde in de C-finale bij de heren in een nieuwe besttijd van 1.31,585, dat staat gelijk aan een veertiende plaats op de 1000m en een algemene 24ste plek. Ook Enzo schaatste naar een nieuwe PR van 1.31,937. Hij kwam als derde over de eindstreep in de D-finale en werd zo achttiende, ofwel negentiende in totaal. In de E-finale werd Warre tweede, ofwel 24ste op deze afstand, en eindigde op een 23ste plaats in het algemeen klassement. Thibault finishte dan weer op een tweede plaats in de G-groep, wat hem een 34ste plek opleverde. Hij eindigde 46ste in totaal. Bij de junioren A eindigde Adriaan in de C-finale op een tweede plaats en in een nieuwe besttijd van 1.29,098. Dat leverde hem een twaalfde plaats op, en een veertiende plaats in het algemeen klassement. Ilias werd 24ste op de 1000m en twintigste in totaal. Bij de dames kwam Daphné niet meer opdagen, zij werd uiteindelijk voorlaatste op deze afstand en twintigste in totaal. Bij de senioren heren werd Robbe vierde in de C-finale, goed voor een zestiende plaats en een achttiende plaats in het totaalklassement.
 
Nadat iedereen naar huis vertrokken was, werden ’s middags de A en B-finales verreden. Alexandra werd vijfde in de B-finale, goed voor een tiende plaats op de enige afstand die ze volledig meereed. Zij werd uiteindelijk vijftiende in het algemeen klassement. Ook Rino schaatste een drukbezette en agressieve B-finale, die hij vanaf de start domineerde. Uiteindelijk kwam hij als tweede over de eindstreep, goed voor een zevende plaats en nog enkele finalepunten. Rino eindigde op een zesde plaats in het algemeen klassement. De volgende Star Class vindt dit weekend plaats in Lommel voor de junioren C en D. Voor de oudere schaatsers is de volgende afspraak in Torino (Italië) van 13 tot 15 december, met hopelijk minder zieken en geblesseerden.