Sportsector kleurt vanaf woensdag 14 oktober oranje

14/10/2020
Vanaf vandaag, woensdag 14 oktober, verandert de kleurcode voor alle sportorganisaties in Vlaanderen. Door de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen per dag heeft de Vlaamse minister van Sport, Ben Weyts, beslist om sportief Vlaanderen over te schakelen naar code oranje. Dit heeft gevolgen voor de indooractiviteiten, dus ook voor onze ijsbanen en clubs.
 
Indoor sportactiviteiten waarbij geen anderhalve meter afstand bewaard kan worden voor iedereen ouder dan 12 jaar, is tijdelijk verboden. Na de herfstvakantie worden deze verstrengde maatregelen opnieuw geëvalueerd. De minister van sport hoopt dat dit voor motivatie zorgt om de verstrenging zeker op te volgen om het aantal besmettingen per dag terug te dringen.
 
De verandering van de kleurcode brengt voornamelijk gevolgen voor de disciplines ijsdans, synchro en shorttrack. Onze schaatsers mogen verder blijven schaatsen mits aanpassingen van de trainingsvormen zodat iedereen in een veilige omgeving met voldoende afstand kan sporten.
 
Als leidraad en ter ondersteuning van de clubs heeft de VLSU een flowchart opgesteld met informatie over wat je moet doen als een schaatser besmet geraakt, of in contact komt met een besmet persoon, al dan niet tijdens training. Volg de richtlijnen goed op die jouw club en ijsbaan voorschrijven.
 
Meer gedetailleerde informatie is terug te vinden op de website van de Vlaamse Sportfederatie.
Code oranje betekent concreet:
  • outdoor sporten kan mét of zonder contact
  • indoor sporten kan enkel als je 1,5 meter afstand houdt (+12 jaar), ook in zwembaden
  • voor kinderen tot en met 12 jaar blijven alle indoor en outdoor sportactiviteiten mogelijk, met contact
  • kleedkamers en douches blijven altijd gesloten, behalve in zwembaden
  • publiek is indoor (max. 200) en outdoor (max. 400) toegelaten tijdens wedstrijden
  • publiek is niet meer toegelaten tijdens trainingen
  • sportkantines blijven open en volgen de horecaregels
 
Bekijk zeker de flowchart bovenaan.