Spannend bochtenwerk

23/09/2019
Wat is shorttrack en welke schaatsers zullen we dit seizoen aan het werk kunnen zien?
 
 
In het shorttrack wordt er geschaatst op een ijspiste van 111,12m. Door deze korte piste is behendigheid en techniek troef, maar het is ook een snelle en tactische sport. Shorttrackers staan met vier tot zes schaatsers aan de start en rijden afstanden over 500m (4,5 ronden), 1000m (9 ronden) en 1500m (13,5 ronden), waarbij het de bedoeling is om als eerste over de finishlijn te komen zonder daarbij fouten te maken en een penalty op te lopen. Op wereldbekerwedstrijden en kampioenschappen wordt het beperkt aantal startplaatsen ingevuld door leden van het nationaal team. Afgelopen seizoen waren dat Hanne Desmet (22, IRTA) en Alexandra Danneel (24, BSC) bij de dames, en Stijn Desmet (21, IRTA), Ward Pétré (22, YDS) en Rino Vanhooren (22, BSC) bij de heren.
 
Naast individuele nummers worden ook aflossingswedstrijden gereden. Teams van vier personen duwen elkaar – in het algemeen – om de anderhalve ronde af. Damesploegen rijden hun afstand over 3km (27 ronden), terwijl de heren een wedstrijd van 5km (45 ronden) moeten afwerken. Vorig seizoen op het Europees Kampioenschap in Dordrecht werden de heren van het nationaal team aangevuld met Adriaan Dewagtere (18, STKG) en reserve David Danneel (21, BSC) om toch op de aflossingswedstrijd te kunnen starten. Zij werden uiteindelijk zesde.
 
Sinds vorig seizoen werd de mixed gender relay op Wereldbekers geïntroduceerd. Een nieuw aflossingsevent over 2000m (18 ronden) waarbij er twee mannen en twee vrouwen samen een ploeg vormen. Voor deze complexe wedstrijdvorm heeft de ISU een aflossingsregeling vastgelegd zodat vrouwen nooit tegen mannen zouden moeten schaatsen. Een fout tegen deze regeling resulteert in een penalty. Vorig seizoen behaalde de Belgische ploeg (met Hanne Desmet, Alexandra Danneel, Rino Vanhooren en Stijn Desmet) een dertiende plaats op de Wereldbeker in Dresden (Duitsland).
 
In België zijn er zes shorttrackclubs actief waarin jong en oud, beginners en gevorderden welkom zijn: BSC in Brugge, STKG in Gent, IRTA in Wilrijk, TNT in Turnhout, ERL in Leuven en YDS in Hasselt. Deze laatstgenoemde ijsbaan is sinds september ook het trainingscentrum voor onze Belgische ploeg en het Be Gold-project, terwijl Stijn en Hanne Desmet verder trainen met de Nederlandse nationale ploeg in Heerenveen.
 
Volg onze nationale shorttrackploeg ook op Instagram