Sneuvelende persoonlijke records tijdens laatste Star Classwedstrijd in Groningen

24/02/2020
Afgelopen weekend vond ook de laatste Star Class-wedstrijd voor de junioren C en D plaats in Groningen, Nederland. Dit was tevens de laatste kans om zich eventueel te plaatsen voor de Europacup Final die dit jaar in het Russische Kolomna wordt georganiseerd: de beste acht West-Europese schaatsers nemen het dan op tegen de beste acht uit Oost-Europa. In Groningen waren maar liefst zeven Belgische schaatsers aanwezig.
 
Doorheen het weekend mochten de junioren D dames telkens de spits afbijten. Voor België waren dat Lotta Van Herck (IRTA) en Mirthe Michielsen (YDS). Beiden schaatsten een nieuw persoonlijk record op de 777, de langste afstand voor de junioren D – hoewel de A- en B-finales telkens over 1000m worden gereden. Daarom schaatste Lotta nog eens een besttijd op de 1000m. In het weekendklassement werden zij respectievelijk dertiende en 26ste, met een mooie elfde klassering op de 1000m en de 500m voor Lotta en een verdienstelijke 21ste plaats op de 777m voor Mirthe. Bij jongens van dezelfde leeftijdscategorie stonden Larsen Casubolo (STKG) en Lowie Dekens (YDS) aan de start. Ook voor hen was de 777m goed voor een persoonlijke besttijd. En daarbovenop sprintte Larsen op de 500m naar een nieuw persoonlijk record dat net onder die magische grens van 50 seconden ligt. Zij werden in de eindstand respectievelijk vijftiende en 32ste, met als beste resultaat een twaalfde plek op de 777m voor Larsen en op dezelfde afstand een 28ste plaats voor Lowie.
 
Bij de junioren C heren bleek vooral de 1000m een populaire afstand te zijn om een nieuwe besttijd te schaatsen, want zowel Aleyándro Rivero Maerschalck (STKG) als Fré Van Damme (BSC) scherpten op die afstand hun tijden aan. Bij Fré hield het daar zelfs niet op, want hij brak op elke afstand (1500m, 500m, 1000m) zijn huidige persoonlijke records. Fré eindigde in het totaalklassement op een zestiende plaats, met een mooie dertiende klassering op de langere afstanden. Aleyándro kwam op de 21ste plaats terecht, met als beste prestatie zijn vijftiende plaats op de 1000m. Warre Noiron (IRTA) deed het vooral erg goed op de eerste twee afstanden op vrijdag (1500m, zesde plaats) en zaterdag (500m, zevende plaats), maar werd in de B-finale van de 500m een half oor lichter gemaakt tijdens een valpartij waarbij het mes van de tegenstander zijn oor doorboorde. Toch zette hij gewoon door op de 1000m – na de nodige oplapwerken en hechtingen. Hij eindigde uiteindelijk op de negende plaats en behoudt zo zijn kwalificatie voor de Europa Cup Final in Kolomna (Rusland) half maart. Ook Rino Vanhooren (senioren) kwalificeerde zich voor deze wedstrijd, Adriaan Dewagtere (junioren A) staat als eerste reserve op de lijst.