Shorttrackers hebben bewogen IIC achter de rug

05/10/2021
Op de Invitation Cup, dat van 1 tot 3 oktober doorging in Heerenveen, werd er hard gestreden voor ereplaatsen, met vele penalty’s en zelfs gele kaarten tot gevolg. Maar er werden wel leerzame stappen gezet op deze oefenwedstrijd, die vooral ter voorbereiding op de olympische kwalificatiewedstrijden in China en Japan moet dienen. Met de Hongaarse broers Liu was spektakel alvast verzekerd bij de mannen. Bij de vrouwen liet vooral Suzanne Schulting zich van haar beste kant zien.
 
Enkel Hanne en Stijn Desmet werden in de A-divisie toegelaten. Stijn liep echter op vrijdag in de kwartfinales van de 1500m al tegen een yellow card aan en kon deze afstand op zaterdag niet verder afwerken. Doordat hij nog steeds herstellende is van zijn knieblessure, kon en mocht Stijn ook niet voluit gaan op de 500m en strandde zo in de kwartfinales. Op de 1000m op zondag liep hij in de halve finales opnieuw tegen een penalty aan. In het eindklassement eindigde Stijn zo op een twintigste plaats. Het podium van dat eindklassement bij de mannen was volledig in de Hongaarse kleuren gehuld met Shaolin Sandor Liu, Shaoang Liu en John-Henry Krueger.
 
Ook in de B-divisie werden de penalty’s gretig uitgedeeld. Enkel Rino Vanhooren en Adriaan Dewagtere bleven gespaard. In het eindklassement eindigden zij respectievelijk achtste en twaalfde. Gert-Jan Goeminne volgt op een veertiende plaats, na een penalty op vrijdag op de 1000m en een gele kaart in de finale van de 1500m. Hij werd overigens na zijn val in de finale van de 500m naar het ziekenhuis overgebracht om voor de zekerheid foto’s te laten maken van zijn enkel. Gelukkig kwam hij met goed nieuws terug en kan hij gewoon verder trainen. Ward Pétré werd zeventiende met een bestraffing in de kwartfinales van de 1000m en Warre Van Damme bleek een fout te zijn begaan in de ranking finale van de 1000m. Hij werd 22ste. Bij de dames werd Tineke den Dulk twaalfde, na een penalty in haar halve finale van de 1500m. Alexandra Danneel volgt op een dertiende plaats nadat ze in de kwartfinales van de 1000m op vrijdag bestraft werd.
 
In de mixed relay over 2000m met Alexandra, Tineke, Ward en Stijn kon het team zich niet kwalificeren voor de volgende ronde. Zij werden in hun sterk bezette reeks vierde in een tijd van 2.45,110. Goed voor een dertiende plaats. Ook de damesaflossing over 3000m met Alexandra, Tineke en twee Canadese schaatssters kwam met een derde tijd van 4.19,961 net tekort om door te stoten naar de halve finales, zij werden negende. De Belgische herenploeg met Stijn, Adriaan, Gert-Jan en Ward kon zich makkelijk plaatsen voor de halve finales. Rino en Warre zouden in eerste instantie samen met twee Canadezen een team vormen, maar deze laatsten kwamen niet opdagen en werd Rino opgevist om een Italiaans team te vervolledigen die zich uiteindelijk ook plaatste voor de halve finales. In die halve finales werd Gert-Jan – omwille van zijn valpartij op de 500m – vervangen door Rino. Zij werden derde en kwalificeerden zich voor de B-finale. Rino werd op zijn beurt vervangen door Warre in de Italiaanse ploeg, zij werden vierde en namen het zondag op tegen de Belgen in de B-finale. Daarin schaatsten de Belgen naar een tweede plaats, de ploeg van Warre werd net vierde, goed voor een respectievelijke zesde en achtste plaats.
 
Hanne kon op het toernooi uiteindelijk niet aan de start verschijnen. Zij had op de training op donderdag een enorm verstoord evenwicht en misselijk gevoel, en werd op vrijdag naar het ziekenhuis overgebracht. Daar was de diagnose een verstoord evenwichtsorgaan – dat volgens de artsen geen gevolg kon zijn van haar hersenschudding in Courmayeur – en moet dus enkele dagen rust nemen. Ze is er wel van overtuigd de olympische kwalificatiewedstrijd in China nog te halen. We wensen haar alvast veel beterschap.
 

A-divisie

1500m

500m

1000m

Eindklassement

Hanne Desmet

-

-

-

DNS

 

 

 

 

 

Stijn Desmet

YC

15

10

20

 

 

 

 

 

B-divisie

 

 

 

 

Tineke den Dulk

14

13

7

12

Alexandra Danneel

16

7

17

13

 

 

 

 

 

Rino Vanhooren

4

16

7

8

Adriaan Dewagtere

18

6

21

12

Gert-Jan Goeminne

YC

7

26

14

Ward Pétré

11

10

14

17

Warre Van Damme

19

18

19

22

 
AD
 
Foto: Martin de Jong