Selectie World Cups en Junior World Cups 1 en 2

11/11/2021
Morgen starten ook de langebaanschaatsers met hun olympische kwalificatietoernooien. De Belgische seniorenselectie met Bart Swings, Mathias Vosté, Sandrine Tas en Stien Vanhoutte bevindt zich momenteel in het Poolse Tomaszów Mazowiecki voor de eerste World Cup die van 12 tot 14 november doorgaat. Daarna reizen ze door naar Stavanger (Noorwegen) waar de tweede wereldbeker van 19 tot 21 november gehouden wordt. De laatste twee kwalificatiewedstrijden worden van 3 tot 5 december in Salt Lake City (VS) en van 10 tot 12 december in Calgary (Canada) georganiseerd.
 
Bart start in Polen op de 1500m, de 5000m en de massastart, de afstand waarop hij natuurlijk de grootste olympische ambitie heeft. Het wordt een eerste grote test met het olympisch deelnemersveld. Mathias schaatst enkel de 1500m en de 1000m. De 500m laat hij voorlopig links liggen om zijn spierblessure van vorig jaar geen kans te geven om roet in het eten te strooien. Anderzijds zette hij een paar weken terug in Inzell een toptijd van 1.45,47 neer op de 1500m, wat erg veelbelovend is. Bij Sandrine duimen we vooral dat ze haar knappe prestaties van vorig jaar op de massastart kan doortrekken, en haar nieuw nationaal record op de 1000m is natuurlijk ook hoopgevend. Tot slot heeft ook Stien mooi opgebouwd richting deze eerste wereldbekerwedstrijd. Zij noteerde een nieuwe persoonlijke besttijd op zowel de 1000m als de 1500m tijdens de International Qualifier in Inzell. De atleten zijn er duidelijk klaar voor.
 
Voor de eerste twee Junior World Cups, die beiden in Inzell zullen verreden worden van 27 tot 28 november, en van 4 tot 5 december, is de selectie ook al bekend. Gijs Luijten, Robbe Beelen en Fran Vanhoutte hadden zich eerder al geplaatst. Robbe (vierde op de 500m) en Fran (brons op de 1000m en de 15km afvalling) komen terug van het WK skeeleren in Colombia met een topconditie, maar het is natuurlijk afwachten hoe snel ze de switch naar het ijs kunnen maken. Op de International Qualifier in Inzell wist ook Laurens Bergé zijn limiettijden te halen voor alle afstanden voor de juniorenwereldbekers. Hij vervolledigt dus de ongekend grote afvaardiging. Enkele andere leden van Jong België kwamen heel dicht in de buurt van de selectietijden; zij blijven samen met bondscoach Manon Spruit enthousiast verder werken richting de derde Junior World Cup en het WK Junioren, dat respectievelijk van 22 tot 23 januari, en 28 tot 30 januari 2022 in Innsbruck, Oostenrijk, wordt georganiseerd.
 
Foto: Neeke Smit
 
AD