Seizoensopener in Heerenveen

26/09/2020
Gisteren ging het schaatsseizoen eindelijk van start met de eerste massastartwedstrijd in de schaatstempel in Heerenveen. Oorspronkelijk zou deze wedstrijd georganiseerd worden in de Elfstedenhal in Leeuwarden, maar omwille van de coronamaatregelen kon dat uiteindelijk niet doorgaan. Gelukkig kon de competitie nog verplaatst worden naar Thialf. Aan de start stond een mix van langebaanschaatsers, marathonschaatsers én shorttrackers. In totaal waren er 32 dames en 44 heren ingeschreven. Door die grote opkomst werden de schaatsers in twee halve finales ingedeeld, waarvan de eerste acht zich telkens kwalificeren voor de finale.
 
Voor België kwamen shorttrackers Hanne (23, IRTA) en Stijn Desmet (22, IRTA) aan de start. Voor hen was dit meer een trainingswedstrijd. “Het ging best goed. Ik heb als een toerist gereden en kwalificeerde me net niet voor de finale.” Hanne kwam als zevende over de finishlijn in haar halve finale, maar had in die zestien ronden niet meegesprint voor de punten tussendoor. Daardoor eindigde ze uiteindelijk als tiende. Ook broer Stijn schaatste mee met dezelfde tactiek en kwam als veertiende over de streep. Zonder punten achter zijn naam zakte hij nog drie plaatsen in het klassement. Het goud, zilver en brons bij de dames gingen uiteindelijk naar Esther Kiel, Kelly Schouten en Chantal Hendriks. Bij de heren ging de winst naar Crispijn Ariëns, gevolgd door Kars Jansman en Mark Prinsen.
 
Vandaag is Thialf opnieuw gastheer van de KSNB-cup, de seizoensopener voor de shorttrackers. Op het programma staat de 1000m en de 3000m aflossing. Ook hier komen enkele Belgen aan de start. Fré Van Damme (15, BSC) schaatst in het ochtendprogramma in de C-divisie. Broer Warre Van Damme (17, BSC) en Warre Noiron (15, IRTA) komen vanmiddag in actie in de B-divisie, terwijl Stijn in de A-divisie de Nederlanders het vuur aan de schenen zal leggen.
 
AD
Foto: Martin de Jong