Sandrine Tas promoveert naar A-divisie 1500m dankzij overwinning

20/11/2022

Het tweede wereldbekerweekend werd in de Nederlandse schaatstempel in Heerenveen verreden. Naast de Belgische equipe van de eerste World Cup, met Bart Swings, Mathias Vosté en Sandrine Tas werd de ploeg verder aangevuld met twee nieuwe langebaanschaatsers die hun wereldbekerdebuut maken in de Belgische kleuren. Bij de dames is dat de Nederlands-Belgische Isabelle van Elst, die van haar Belgische nationaliteit gebruik maakt, en bij de heren is dat Indra Médard, die dit seizoen ook al enkele marathons in de A-divisie in de benen heeft.

 

Het weekend opende op vrijdag met de 1000m. In de B-groep bij de dames stond Isabelle aan de start. Met een tijd van 1.18,55 werd ze twaalfde, waar ze naar eigen zeggen best tevreden mee mag zijn na zes weken niet te kunnen trainen omwille van ziekte. Ook Mathias schaatste de kilometer in de B-divisie en miste op minder dan een tiende een promotie naar de A-divisie. Hij werd vierde in een tijd van 1.09,34. Vervolgens stonden de halve finales van de massastart op het programma. Zowel Sandrine als Bart schaarden zich makkelijk bij de finalisten. Indra kwam als tiende over de streep, netjes in het peloton, maar zakte in de uitslag nog naar plaats twaalf door een gebrek aan punten en mag bijgevolg niet starten in de finale. In die finale eindigde Bart als vierde, de overwinning ging naar de Nederlander Bart Hoolwerf, het zilver was voor Jae Won Chung uit Zuid-Korea en het brons ging naar de Italiaan Andrea Giovannini. Sandrine kwam als elfde over de streep bij de dames. Het goud was voor de Nederlandse Irene Schouten, die het peloton net niet dubbelde bij haar aankomst. Op het podium werd ze geflankeerd door haar teamgenote Marijke Groenewoud en de Canadese Ivanie Blondin.

Op zaterdag was Tas in topvorm. Met behulp van haar Britse teamgenote Elia Smeding als tegenstandster schaatste ze een persoonlijke besttijd van 1.58,09 en won daarmee de 1500m in de B-groep. Dat betekent meteen dat Tas op de volgende World Cup naar de A-divisie promoveert. In het ochtendprogramma stond ook nog de B-groep 500m bij de heren op het menu. Na zijn liesblessure schaatste Mathias lange tijd deze sprintafstand niet meer, maar deze keer gaf hij het nog eens een kans. Hij werd twintigste in een tijd van 35,91. De dag werd afgesloten met de 5000m in de A-divisie waarin Bart de zesde tijd klokte. Met een tijd van 6.14,80 bleef hij ruim tien seconden boven de tijd van winnaar Patrick Roest uit Nederland, die overigens een nieuw baanrecord neerzette (6.04,36). Het podium werd verder aangevuld met de Noren Sander Eitrem en Hallgeir Engebråten.

Mathias opende de slotdag van deze wereldbeker met een zevende plaats op de 1500m in de B-groep in een tijd van 1.47,23. Isabelle kwam daarna in actie op de 500m, eveneens in de B-divisie, en zette een tijd van 39,32 neer, goed voor de tiende plaats. Het ochtendprogramma werd afgesloten met de 3000m bij de vrouwen in de B-groep. Vorige week liet Sandrine deze nog links liggen, maar vandaag was ze met een persoonlijke besttijd van 4.12,62 goed voor een zesde plaats. Bart schaatste tot slot de afsluitende wedstrijd voor de Belgische ploeg in Heerenveen. Op de 1500m in de A-divisie klokte hij een tijd van 1.44,59 en dat was uiteindelijk goed voor een elfde plaats. De overwinning was voor de Canadees Connor Howe, gevolgd door de Nederlanders Kjeld Nuis en Thomas Krol.

Volgende week is het dan de beurt aan onze langebaanjunioren, die twee weekends na elkaar een Junior World Cup in Seinäjoki in Finland zullen schaatsen onder leiding van Manon Spruit.

AD