Racen tegen de klok

01/10/2019
Schaatsen op een 400m piste is in België nog steeds niet mogelijk. Maar ondanks dit accommodatieprobleem zijn er toch heel wat talentvolle langebaanschaatsers actief in het binnen- en buitenland. Liefhebbers van de klapschaats kunnen in België bij twee clubs terecht: LBSG (Gent) en NLSV (Lommel). Beide clubs beschikken over een buitenbaan rond de shorttrack/ijshockey/kunstschaatspiste van iets minder dan 200m. Voor een 400m piste moeten langebaanschaatsers op zijn minst uitwijken naar Breda, Tilburg of Eindhoven bij onze noorderburen.
 
Langebaanschaatsen bestaat uit vier disciplines. Ten eerste zijn er de individuele nummers met afstanden die variëren van 500m tot 10km, waarbij de schaatser die de snelste tijd neerzet, wint. Vorig seizoen verdedigden Bart Swings (28 – NLSV) en sprinter Mathias Vosté (25 – BSC) de Belgische kleuren op wereldbekerwedstrijden en kampioenschappen. Dit seizoen vult Stien Vanhoutte (23 – LBSG) het nationaal team aan. Zij mag op wereldbekers aan de start van de 1000m verschijnen.
 
De massastart is een discipline die we kennen van bij het skeeleren. De schaatsers starten allemaal tegelijk en rijden een wedstrijd over zestien ronden, waarbij er twee tussensprints worden ingelast om punten te verzamelen. Hoewel deze punten bepalend kunnen zijn voor de verdeling van de ereplaatsen, is de winnaar van de eindsprint ook altijd de winnaar van de massastart. Vorig jaar behaalde Swings Olympisch zilver in deze discipline.
 
In het langebaanschaatsen zijn er twee team events: de ploegenachtervolging (team pursuit) en de team sprint. Tijdens de ploegenachtervolging starten twee teams van drie schaatsers elk aan een kant van de piste en werken zij een wedstrijd over zes ronden (voor de dames) of acht ronden (voor de heren) af. Dit jaar zullen wij tijdens de wereldbekers voor het eerst een Belgisch damesteam aan de start van de ploegenachtervolging zien staan. Het team met Stien Vanhoutte, Anke Vos (27 – LBSG) en Sandrine Tas (24 – LBSG) probeert zich op deze discipline te plaatsen voor de Olympische Winterspelen van 2022 in Peking (China).
 
Bij de team sprint rijden teams van drie schaatsers een wedstrijd over drie ronden. Elke schaatser neemt één ronde voor zijn/haar rekening en laat zich dan uitzakken. De derde schaatser werkt dus de volledige drie ronden af in een zo snel mogelijke tijd.  De team sprint is geen Olympische discipline.
 
Ten slotte behoort de marathon ook tot een discipline van het langebaanschaatsen. Dit gaat niet alleen over de klassieke 42km, maar ook over afstanden tot wel 200km. Marathons worden zowel op kunstijs als op natuurijs gereden. Iedereen kent natuurlijk de Elfstedentocht, maar ook de wedstrijd op de Weissensee (Oostenrijk) is een populaire bestemming voor langebaan-diehards.