Persoonlijke records tijdens de Vikingrace en de Speculaas Cup

03/03/2020
Afgelopen weekend – terwijl Bart, Mathias en Stien in Hamar de Belgische kleuren verdedigden – werden ook dichterbij huis de schaatsen aangebonden om de concurrentie te laten zien wat de Belgische schaatsers waard zijn. Zo was er de Vikingrace en een recordwedstrijd in Heerenveen voor de langebaanschaatsers en de Speculaascup in Hasselt voor de shorttrackers.
 
Op vrijdag en zaterdag werd in Thialf Heerenveen de Vikingrace georganiseerd, een van de grootste internationale schaatstoernooien voor meisjes en jongens van de leeftijdscategorieën van elf tot zestien jaar. Gijs Luijten (17, NLSV) nam er als enige Belg deel en eindigde op de twintigste plaats in het allroundklassement over de afstanden 500m, 1000m, 1500m en 3000m. Op deze laatste twee afstanden zette hij zelfs een nieuw persoonlijk record (2.00,98 en 4.18,73) neer, enkel om die van de 1500m op zondag – tijdens een recordwedstrijd – opnieuw te breken met een tijd van 2.00,30. Ook zijn huidige 500m-tijd moest eraan geloven, deze staat nu op 40,13. Ook Jonathan Schildermans (22, NLSV) kwam zondag aan de start en ook hij werkte de wedstrijd af met twee nieuwe besttijden op de 500m (38,29) en de 1500m (1.55,60). Deze nieuwe tijden voldoen ook aan de ISU-limieten voor een wereldbekerdeelname bij de neo-senioren op dezelfde afstanden. Voor beiden zit het internationaal seizoen erop en kijken ze ernaar uit om dit weekend hun seizoen definitief in schoonheid af te sluiten tijdens het Vlaams Kampioenschap Langebaan in Eindhoven.
 
Ook tijdens de Speculaas Cup in Hasselt op zaterdag en zondag vlogen de nieuwe persoonlijke besttijden in het rond. De Sport Vlaanderen-ijsbaan ontving meer dan honderd Belgische, Nederlandse en Luxemburgse schaatsers van jong en oud. Na afloop kregen alle deelnemers hun eigen portie speculaas – hoe kan het ook anders – mee naar huis. Via deze weg willen we de plaatselijke club YDS bedanken voor de piekfijne organisatie van deze jaarlijkse bijeenkomst.