One Year to Go: Milano Cortina 2026

07/02/2025

Vandaag, op donderdag 6 februari, is het nog exact één jaar te gaan tot de 25ste editie van de Olympische Winterspelen. In 2026 strijden de internationale toppers voor het Olympisch eremetaal in de regio van Milano Cortina in Italië. Samen met de federatie van het ski mountaineering (een discipline die op deze Spelen zijn comeback maakt) en de ski- en snowboardfederatie, werd de KBSF vanavond warm verwelkomd door gastheer Benoit Ockerman van Callant verzekeringen in Kasteel De Cellen in Oostkamp, waar samen met het BOIC het aftellen tot Milano Cortina 2026 officieel van start ging.

De persconferentie opent met een korte terugblik op Beijing 2022, waarin de Chef de Mission van Milaan, Olav Spahl, de prachtprestaties van de vorige Winterspelen nog eens op een rijtje zet. De KBSF blikt dan ook met trots terug naar de twee medailles die de snelschaatsfederatie kon aanleveren: brons voor Hanne Desmet op de 1000m en goud voor Bart Swings op de massastart. Wanneer we onze blik hoopvol naar de toekomst richten, mikt Team Belgium dan ook op een verbetering van deze prestaties in 2026: meer medailles en een stijging in het aantal top acht plaatsen. De rest van de avond verloopt vlot onder de deskundige begeleiding van Bert Sterckx, die namens de VRT de aanwezige wintersportfederaties bevraagt naar hun atleten en hun ambities. Onze voorzitter, Corné Lepoeter, gaf aan geen exact getal op het aantal mogelijke olympische medailles te willen kleven, maar hij heeft er vertrouwen in dat het er meer dan twee zullen zijn. Want wanneer er wordt gevraagd naar de stand van zaken bij Bart, die op dit moment een minder seizoen kent, is Corné gerustgesteld: “Bart is een groot atleet; hij staat er altijd op de juiste momenten. En wanneer het iets minder gaat, moet je juist vertrouwen tonen en de atleet steunen.” Het helpt dat ook Indra Médard aan een indrukwekkende opmars bezig is. In Pyeonchang 2018 kwam Bart een teamgenoot te kort, maar nu heeft hij er twee. “Jason Suttels mag je zeker ook niet vergeten. Ook hij is een sterk talent, maar komt momenteel niet in beeld omdat Bart en Indra het juist zo goed doen.” Ook wordt er gepolst naar Hanne, die ondanks vijf podiumplaatsen op internationale toernooien, zogezegd ook een minder seizoen kent: “In het shorttrack zijn we verwend geworden. In 2018 waren we al blij als de schaatsers in het hoofdprogramma stonden, dus een kwartfinale of halve finale mochten rijden. Nu, anno 2025, zijn we teleurgesteld als er niemand in de finale staat of als er geen Belgische medailles zijn,” aldus Corné. “Anderzijds groeit shorttrack enorm in de breedte, met de komst van een paar jonge jongens. Maar de kopman en -vrouw blijven Stijn en Hanne Desmet voor deze Spelen.”

De persconferentie sluit af met een panelgesprek tussen Bert en drie voormalig Olympiërs: Katrien Pauwels (kunstschaatsen, Sarajevo 1984), Wim De Deyne (shorttrack, Salt Lake City 2002 en Torino 2006) en topsportcoördinator van de VLSU, Hanna Mariën (goud op 4x100m atletiek, Beijing 2008, en bobslee, Sochi 2014). Wim, die binnen het shorttrack nog steeds actief is binnen de ISU Technical Committee, deelde zijn ervaringen over zijn Olympische Spelen: “De speciaalste Spelen waren die van Salt Lake City. Het stadion zat nokvol, terwijl dat voor een sport als shorttrack niet vanzelfsprekend was. Het was heel stressvol. Nu merk ik dat de sport populairder en professioneler is geworden, de aandacht ervoor is vergroot en het is één van de eerste sporten op de Spelen waarvoor de tickets uitverkocht zijn. Dankzij Corné zie ik dat zowel het langebaanschaatsen als het shorttrack binnen België enorm gegroeid zijn. De investeringen werpen nu zijn vruchten af.”

One Team, One Dream!

Foto: Rino Vanhooren

AD