Oefenwedstrijd aan de Mont Blanc

03/09/2021
Aan de voet van de hoogste berg in Europa bereiden onze Belgische shorttrackers zich voor op de eerste wedstrijd van het seizoen. Samen met hun Kroatische en Bosnische trainingspartners en enkele Tsjechische schaatsers zijn ze drie weken op trainingskamp in het Italiaanse Courmayeur.
 
Voor de Courmayeur Cup dat dit weekend plaatsvindt, kwam vorig weekend ook het Nederlands nationaal team aan samen met Stijn en Hanne. Helaas moeten broer en zus Desmet allebei verstek laten gaan. Stijn kwam in de allereerste training samen met Bram Steenaart ongelukkig ten val – die laatste brak daarbij zijn enkel – en keerde noodgedwongen terug huiswaarts met botschade aan het scheenbeen. Enkele dagen later ging ook Hanne de matten in en liep ze een hersenschudding op.
 
Voor de 75 deelnemers uit elf verschillende landen is het de eerste wedstrijd van het Olympisch seizoen. Zaterdag staat de 1500m, de 500m en de gemengde aflossing (2000m) op het programma. Zondag wordt de 1000m en de aflossingen voor mannen (5000m) en vrouwen (3000m) afgewerkt. De Belgisch kleuren worden verdedigd door Alexandra Danneel (BSC) en Tineke den Dulk (IRTA) bij de dames; bij de heren zijn dat Adriaan Dewagtere (STKG), Ilias Peeters (IRTA), Ward Pétré (YDS), Enzo Proost (STKG), Warre Van Damme (STKG), Rino Vanhooren (BSC) en Gert-Jan Goeminne (IRTA). Enkel Warre Noiron (IRTA) moest het trainingskamp net voor de wedstrijd verlaten omdat de schoolbanken roepen. We wensen onze Belgische deelnemers alvast veel succes.
 
Resultaten
 

 

1500m

500m

1000m

Overall

Tineke den Dulk

8

X

21

17

Alexandra Danneel

16

19

20

24

 

 

 

 

 

Ward Pétré

18

9

28

19

Gert-Jan Goeminne

19

23

31

22

Rino Vanhooren

30

26

19

23

Adriaan Dewagtere

21

25

35

28

Ilias Peeters

35

34

39

41

Warre Van Damme

41

33

37

43

Enzo Proost

42

37

34

44

 
Het mixed relayteam met Alexandra, Tineke, Ward en Gert-Jan loodste zich gemakkelijk door de kwartfinales en plaatste zich uiteindelijk voor de B-finale. In die finale werden Ward en Gert-Jan vervangen door Enzo en Warre en eindigden ze op de derde plaats. Maar door een penalty en een yellow card voor beide Nederlandse teams in de A-finale schoven onze Belgen op naar een vijfde plaats in het totaalklassement. 
 
Bij de herenaflossing over 5000m werd het team van Ward, Gert-Jan, Rino en Adriaan tweede in hun halve finale, maar was de tijd niet voldoende om door te stoten naar de A-finale. Het Belgisch gemengd team met Enzo, Warre, Martin Kolenc (Kroatië) en Reinis Berzins (Letland) werd derde in hun halve finale. Onze twee teams namen het dus tegen elkaar op in de B-finale, die het volledig Belgisch team op hun naam schreef. Het gemengd team werd derde. Drie teams kregen achteraf echter nog een penalty aan hun been, waardoor het gemengd team alsnog de overwinning van de B-finale op hun naam zette. Goed voor een vierde plaats in het relayklassement, want in de A-finale liep één van de Nederlandse teams opnieuw tegen een yellow card aan.
 
Foto: Rino Vanhooren
 
AD