Nieuwe regels rond snijvaste pakken

24/06/2021
Ondertussen kennen we allemaal de risico’s die gepaard gaan met snelschaatsen – meer specifiek shorttrack. Als een atleet valt – alleen of met meerdere schaatsers tegelijkertijd – kan hij of zij snijwonden oplopen. Daarom dragen onze schaatsers half-snijvaste pakken of volledig snijvaste onderpakken wanneer ze een wedstrijd schaatsen of een training afwerken. Dat geldt voor onze toppers, maar natuurlijk ook voor alle andere schaatsende leden van deze federatie.
 
Tot nu toe was het voor de ISU voldoende om in half-snijvaste schaatspakken wedstrijden te schaatsen. Dat wil zeggen dat enkel de zones van het lichaam die een groot risico hebben op ernstige verwondingen – zoals de zones waar bijvoorbeeld slagaders liggen – verplicht snijvaste moeten zijn. Het gaat om de nek, liesstreek, billen, onderarmen, oksels, handen en de achterzijde van de knieën. Daarnaast werden ook de enkels toegevoegd aan de lijst omwille van het grote aantal snijwonden rond de enkel de afgelopen jaren. Omdat de snijvaste materialen toentertijd zwaar, niet ademend en niet rekbaar waren, was het dus voldoende om enkel snijvast materiaal van klasse 2 (klasse 3 en 4 bestonden nog niet) te gebruiken op de risicozones.
 
Ondertussen is de technologie verder geëvolueerd en bestaan er snijvaste materialen van klasse 3 en 4. Daarnaast zijn deze materialen tegenwoordig ook rekbaarder, lichter en ademend geworden. Daarom besliste de ISU dat schaatsers vanaf 1 juli 2022 (seizoen 2022-2023) volledig snijvaste (onder)pakken moeten dragen op shorttrackwedstrijden. Komend seizoen verandert er dus niets. Onderstaande tabel toont welke verplichtingen gelden voor welke categorie vanaf seizoen 2022-2023.
 

 

Niveau schaatser

Type wedstrijd

Minimumvereiste of aanbevolen schaatspak

1

ISU niveau

 • Olympische Spelen
 • Alle ISU-wedstrijden
 • Andere wedstrijden gelijkaardig qua competitieniveau

Minimaal verplicht:

 • Volledig snijvast (onder)pak, klasse 3

2

Internationaal niveau & nationaal topniveau Junioren A-B en Senioren

 • ISU Juniorcompetities (Star Class, Danubia, Challenger Series)
 • Andere (nationale en internationale) wedstrijden gelijkaardig qua competitieniveau

Minimaal verplicht:

 • Volledig snijvast (onder)pak, klasse 2

Ten zeerste aanbevolen:

 • Volledig snijvast (onder)pak, klasse 3

3

Internationaal niveau & nationaal topniveau Junioren C-D en Masters

 • Internationale wedstrijden
 • Nationale wedstrijden op gelijkaardig competitieniveau

Ten zeerste aanbevolen minimum:

 • Volledig snijvast (onder)pak, klasse 2

4

Ontwikkelingsniveau

 • Nationale, regionale & lokale ontwikkelingsprogramma’s voor +10 jarigen

Aanbevolen minimum:

 • Half-snijvrij (onder)pak, klasse 2
 
Door de opkomst van verschillende nieuwe disciplines binnen het langebaanschaatsen afgelopen jaren, waarbij de atleten dichter bij elkaar schaatsen en dus meer risico lopen op valpartijen, zullen de geldende kledijvoorschriften herbekeken worden. De ISU sluit niet uit dat dezelfde regels uit het shorttrack zullen toegepast worden om de veiligheid van de schaatsers die deelnemen aan de massastart, team sprint en ploegenachtervolging te garanderen. De ISU zal hier binnenkort over communiceren. Het origineel bericht van de ISU kan je hier lezen. 
 
Tot slot biedt de KBSF opnieuw volledig snijvaste pakken (klasse 2) van Bioracer aan voor de verminderde prijs van €185,-. Wie alsnog een kwalitatief en comfortabel snijvast onderpak wilt aanschaffen voor het komend seizoen, kan deze bestellen via de speciale KBSF-Bioracer webshop tot en met 10 juli 2021.
 
AD
 
Foto: Joris Volckaert