Nieuwe aanpassingen schaatskalender

04/11/2020
De ISU heeft zonet enkele nieuwe aanpassingen aan de schaatskalender doorgevoerd en op hun website gepubliceerd. De verandering gaan onder andere over de verplaatsing van de Europese Kampioenschappen, het annuleren van enkele grote competities voor junioren en de goedkeuring van een bubbelwedstrijd in Heerenveen.
 
Ten eerste heeft de ISU beslist dat de Europese Kampioenschappen langebaan en shorttrack een week later zullen plaatsvinden dan dat er oorspronkelijk gepland was. Dat zou zowel het organiserend land, als de deelnemende landen meer tijd geven om zich voor te bereiden na de kerstperiode. Het EK langebaanschaatsen wordt nu van 16 tot 17 januari 2021 in Heerenveen gehouden, terwijl het EK shorttrack van 22 tot 24 januari 2021 zal plaatsvinden in Gdánsk, Polen.
 
Verder wordt het Wereldkampioenschap shorttrack voor junioren, die normaal in Salt Lake City, VS zou doorgaan, afgelast omwille van de huidige ontwikkelingen van de pandemie en de impact die het heeft op de organiserende en deelnemende landen. Daarnaast wordt ook de junior World Cup in Collalbo, Italië, geannuleerd. De andere wedstrijden die op de kalender staan, gaan voorlopig gewoon door zoals gepland, tenzij daarover anders beslist wordt op de volgende vergadering van de ISU op 10 december.
 
Tot slot heeft de werkgroep van de ISU de mogelijkheid voor het organiseren van een bubbelwedstrijd in Nederland geanalyseerd en geëvalueerd. Volgens de ISU lijkt het concept haalbaar om begin 2021 uit te testen. Aangezien het EK in Heerenveen zal plaatsvinden, en indien de organisatie in staat is om het ‘Hub concept’ te implementeren, zullen er na het EK nog twee wereldbekerwedstrijden georganiseerd worden. Verdere informatie over onder andere de wedstrijden in kwestie volgen later.
 
AD
 
Foto: Martin de Jong