Medailles oogsten in Innsbruck

14/01/2020
Afgelopen weekend vond ook de Winter World Masters Games in Innsbruck (Oostenrijk) plaats, het grootste wintersportevenement voor dertigplussers. Op de shorttrackwedstrijden werd België vertegenwoordigd door Koen Turcksin (46, IRTA) en Nieuw-Zeelander Mike McMillen (55, YDS). Zij kwamen gisteren na een succesvol competitieweekend terug naar huis.
 
Op vrijdag werd de 1500m en de reeksen van de gemengde aflossing afgewerkt. Koen schaatste in zijn A-finale – van de categorie 30 tot 49-jarigen – naar een vijfde plaats, maar binnen zijn eigen categorie – 45 tot 49-jarigen – haalde hij zowaar zijn eerste, gouden medaille binnen voor België. Op het podium werd hij geflankeerd door de Zwitser Patrick Schweizer en de Noor Frode Midjo. Ook Mike bleek in topvorm te zijn, hij schaatste naar een derde plaats in de categorie 50 tot 59-jarigen. Maar in de eigen categorie – 55 tot 59-jarigen – kreeg hij de zilveren medaille. Enkel de Australiër Herbie Labiche was sneller, Italiaan Enrico Peretti werd derde. Daarna werden de reeksen van de 3000m mixed relay gereden. Het gemengde aflossingsteam bestond uit Mike, Koen, de Japanner Satoru Terao en de Pool Bartosz Konopko. Deze samenstelling was geen partij voor de andere teams en zij gingen gemakkelijk door naar de volgende ronde.
 
Zaterdag was voor de sprinters weggelegd, met de 500m op het programma. Koen schreef de C-finale van deze afstand op zijn naam, zo werd hij negende in het algemeen klassement van de dertigers en veertigers. Bij de deelnemers van zijn eigen categorie nam hij wel een tweede medaille mee naar huis: zilver, na Schweizer, Midjo werd derde. Ook Mike was goed voor zijn tweede medaille dit weekend. Hij sprintte naar een derde plek in het klassement van de vijftigers, maar steeg nog een plaats in zijn eigen categorie. Opnieuw ging de overwinning naar de Australiër, brons was voor de Amerikaan Martin Haire.
 
Op de slotdag van de shorttrackcompetitie was de 1000m en de aflossing goed voor drie medailles voor België. Koen werd in zijn B-finale tweede, goed voor een zesde plaats én goud binnen zijn leeftijdscategorie. Op het podium werd hij opnieuw vergezeld door Schweizer en Midjo. Ook Mike sloot het weekend in schoonheid af met een derde plaats in de A-finale en zilver in zijn leeftijdscategorie, nipt na Labiche. Peretti werd derde. Het weekend werd definitief afgesloten met een gouden plak op de gemengde aflossing. Netjes! Donderdag en zaterdag komt langebaanschaatser Koen Lippens in actie op respectievelijk de 500m en de 1000m, succes!