LBSG domineert BK Marathon

11/02/2020
Tussen alle internationale wedstrijden door verdween het Belgisch Kampioenschap Marathon wat op de achtergrond, maar we mogen de prestaties van de deelnemers natuurlijk niet vergeten. Op 18 januari werd het BK Marathon georganiseerd tijdens een gewestelijke marathon in Eindhoven, Nederland. Naast de Nederlandse marathonschaatsers, onder wie ook Elfstedentocht-veteraan Arnold Stam, verschenen rijders van LBSG en NLSV aan de start. Enkel bij de vrouwen ontbrak het aan Belgische deelneemsters, waardoor de titel in deze categorie in 2020 niet werd uitgereikt.
 
Bij de mannen werd het een volledig LBSG-podium. De overwinning ging naar Wim Verbraeken, gevolgd door Mathias Catteeuw en Seppe Lybaert. Deze drie podiumplaatsen lagen al vrij snel vast toen Wim, Mathias en Seppe als enige Belgen overbleven in het peloton. De drie hielden elkaar goed in de gaten, tot Seppe last kreeg van zijn rug en de groep moest laten rijden. Even leek ook Mathias te moeten lossen, maar hij kon uiteindelijk op karakter toch terugkeren naar de groep van Wim, die het BK rustig controleerde.
 
Geen marathonwedstrijd zonder onduidelijkheid over de eindsprint: Mathias miste de bel van de laatste ronde en zette dus wat te laat zijn sprint in, Wim trok – na de hele wedstrijd rustig gecontroleerd te hebben – de overwinning naar zich toe. Seppe kwam nog duidelijk afgescheiden als derde Belg over de streep. Thierry Huberland (LBSG) en Geert Volckaert (LBSG) eindigden respectievelijk als vierde en vijfde. De zesde en zevende plaats werd bezet door Mathieu Vermeulen en Fernand Van Engeland, beiden uitkomend voor NLSV.