Laatste Star Class in Epinal

15/01/2020
Afgelopen weekend vond ook nog de laatste Star Class in Epinal (Frankrijk) plaats. De laatste punten werden bij elkaar gesprokkeld om toch nog binnen die felbegeerde top acht te eindigen, want dat zijn de kwalificerende plaatsen voor de Europacup Finale in Kolomna (Rusland) in maart. Het internationaal deelnemersveld was opnieuw niet min en onze Belgische shorttrackers wisten hun mannetje te staan.
 
Bij de junioren B meisjes was dat enkel Nienke Schepers (15, YDS). Zij werd in het algemeen klassement veertiende. Bij de drukbezette categorie van de heren – met maar liefst 56 deelnemers – werd Warre Van Damme (17, BSC) elfde, met een mooie zevende plaats op de 1000m. Enzo Proost (17, STKG) volgde op een twaalfde plaats met evenals een zevende plaats op de 500m. Leander Schepers (17, YDS) eindigde op een 25ste plaats dankzij een verzameling aan penalty’s. Thibault Fostier (17, STKG) behaalde een 27ste plaats in het eindklassement, gevolgd door Warre Noiron (15, IRTA), die zich als junior C bij een hogere groep waagde en zeker niet moest onderdoen voor de oudere jongens.
 
Bij de junioren A stonden enkel Adriaan Dewagtere (18, STKG) en Ilias Peeters (18, IRTA) aan de start. Adriaan liet zien dat hij meedeed voor de hoogste finales en dat leverde hem een algemene twaalfde plaats op, met een achtste plaats én een nieuw persoonlijk record van 42,457 op de 500m. Ilias eindigde op een 25ste plaats.
 
Bij de senioren dames eindigde Alexandra Danneel (24, BSC) op een elfde plaats in het eindklassement ondanks de top tien-noteringen op elke afstand. Daphné Merlevede (25, BSC) strandde op de twintigste plaats. Het weekendklassement werd gewonnen door de Duitse Anna Seidel, die geen onbekende is in het wereldbekercircuit. In de categorie van de heren ging het er – naar goede gewoonte – hard aan toe. Ward Pétré (22, YDS) sloot het weekend af met zevende plaats in het eindklassement én een bronzen medaille op de 500m. Rino Vanhooren (23, BSC) volgde op een negende plaats met een nipte vierde plek op de 1500 en enkele valpartijen waarbij hij zelfs onder de matten terechtkwam. Gert-Jan Goeminne (24, IRTA) finishte twaalfde met een zevende plaats op een 1000m die hem nog lang zal bijblijven. Robbe Volckaert (21, STKG) en David Danneel (22, BSC) eindigden respectievelijk op een 25ste en 26ste plaats. Het podium van het weekendklassement werd gedomineerd door Nederland, onder wie de kersverse Nederlands kampioen Sven Roes.
 
Na afloop van deze laatste manche van de Star Class series werden de beste tien schaatsers van elke categorie – die aan de drie competities hebben deelgenomen – beloond met een waardebon van Sebra Sports. Wie geselecteerd werd voor de Europacup Finale in Rusland, wordt later bekend gemaakt. Rino en Warre Noiron zijn alvast zeker van hun kwalificatie – rekening houdend met het feit dat er slechts drie schaatsers per land mogen deelnemen. Andere Belgische schaatsers die de top acht benaderen, moeten nog op uitsluitsel wachten. In tussentijd kijken we uit naar de YOG in Lausanne waar Warre Van Damme morgen naartoe trekt.