Kunstschaatsen in een notendop

21/09/2019
Sinds 1 juli 2019 zit het kunstschaatsen samen met shorttrack en langebaanschaatsen onder één overkoepelende federatie: de Vlaamse Schaatsunie (VLSU). Het is dus hoog tijd om deze tak van de schaatssport beter te leren kennen.
 
Kunstschaatsen is een combinatie van dans en gymnastiek op het ijs. Op wedstrijden voeren de schaatsers hun ingeoefende kür uit op muziek en worden zij door een jury beoordeeld op de uitvoering van de verschillende sprongen, bewegingen en de choreografie. Kunstschaatsen wordt zowel individueel, met een partner (ijsdans) of in een team (synchro) beoefend. Dit seizoen houden we vooral onze Belgische toppers Loena Hendrickx (NOT, 19) en Charlotte Vandersarren (GSK, 20) in de gaten. Loena Hendrickx nam samen met haar oudere broer Jorik al deel aan de Olympische Winterspelen in Pyeongchang (Zuid-Korea) in 2018.
 
In Vlaanderen zijn er maar liefst twaalf kunstschaatsclubs actief. West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen hebben elk één actieve club, dat zijn respectievelijk BKSC (Brugge) en GSK (Gent). In de provincie Antwerpen zijn er meerdere clubs actief: ASW (Wilrijk), AKR (Merksem), KHM (Leest), KHN (Herentals) en NOT (Turnhout). KPL (Leuven) is de enige kunstschaatsclub in Vlaams-Brabant en in Limburg kan je terecht bij de clubs HSK (Hasselt) en NLL (Lommel).