Junioren meten zich met besten ter wereld

02/02/2020

Van 31 januari tot 2 februari werd in Bormio (Italië) het Wereldkampioenschap shorttrack voor junioren gehouden. Vijf Belgische schaatsers verdedigden er (de meesten voor de allereerste keer) de eer van ons land onder begeleiding van Maarten Slembrouck en Steven Peeters en moesten het opnemen tegen de allerbeste junioren van de wereld in een ruim deelnemersveld.

Zoals het de gewoonte is op wereldbekers en kampioenschappen werden op vrijdag de kwalificatiewedstrijden voor alle afstanden geschaatst. Adriaan Dewagtere (18, STKG) en Nienke Schepers (15, YDS) mochten op alle individuele afstanden in actie komen, terwijl de tweede startplaats bij de heren telkens door iemand anders werd ingevuld. Adriaan kon zich op de 1500m uit de reeksen werken en plaatsen voor de kwartfinales, maar daar eindigde de strijd voor hem. Op de 500m en de 1000m kwam hij niet verder dan de preliminaries en moest dus enkel nog op ranking races op zaterdag- en zondagochtend in actie komen. Hij behaalde op zaterdag op de 1500m een mooie 25ste plaats en op de 500m moest hij genoegen nemen met een 45ste plaats. Op zondag werd hij uiteindelijk 49ste op de 1000m in een nieuwe besttijd van 1.28,596. Voor Enzo Proost (17, STKG) eindigde het kampioenschap al in de reeksen van de 1500m met een penalty, waardoor hij geen eindpositie in het klassement toegewezen kreeg. Ook Leander Schepers (17, YDS) en Warre Van Damme (17, BSC) werden doorverwezen naar de plaatsingswedstrijden op respectievelijk de 500m en de 1000m. Zaterdag schaatste Leander naar een 37ste plaats en zondag werd Warre uiteindelijk 50ste in een nieuwe persoonlijke besttijd van 1.29,928.

Nienke kon zich op zowel de 1500m als de 500m niet plaatsen voor de volgende ronde, maar schaatste wel netjes naar een nieuwe persoonlijke besttijd op de 500m van 47,070. Op zaterdag schaatste ze in de ranking finals naar een 35ste en een 41ste plaats. Op de 1000m wist ze zich – tegen alle verwachtingen in – wel te plaatsen voor het hoofdprogramma op zondag met een snelle derde tijd. In de heats van de 1000m werd ze uiteindelijk vierde in haar rit, wat haar een mooie 23ste plaats opleverde.

Het debuut van de aflossingsploeg van de junior heren liep niet geheel volgens plan tijdens de kwartfinales. Een moeilijke beslissing zette uiteindelijk Warre aan de startlijn van de 3000m. De langeafstander was niet opgewassen tegen de andere sprinters en moest meteen de achtervolging inzetten vanop de vierde positie. Ze konden enkel nog Oekraïne van zich afhouden, zelfs na de valpartij van Leander. Het slechte en kapotte ijs – wat voor de laatste rit gewoonlijk is – en het gebrek aan aflossingservaring in wedstrijdvorm zorgde uiteindelijk voor een vijftiende plaats voor de Belgen. Misschien niet het beste WK Junioren, maar zeker wel een met leerrijke momenten en leuke ervaringen die onze junioren kunnen meenemen naar huis. Adriaan vervolledigt binnenkort ook het seniorenteam die zich momenteel in Dresden voorbereidt op de volgende wereldbeker van 7 tot 9 februari.